Este rata de utilizare a portofelului digital mare în România?
Conform surselor, aproximativ 11% din toate tranzacțiile realizate în România în anul 2022 au fost finalizate prin intermediul unui portofoliu digital. Acest lucru marchează o creștere de 4% în comparație cu anul precedent.
Statisticile sunt similare la nivel global, așteptându-se o creștere la aproximativ 15% între anii 2023 și 2027. În schimb, interesant este faptul că în 2022, România avea cea mai mare rată de utilizare plăților cu telefonul din țările membre CEE – deci, prin intermediul unui tip sau altul de portofel digital.
Plătesc românii cu telefonul și portofelul digital?
Conform unui studiu realizat de Visa, 7 din 10 români folosesc telefonul mobil pentru a realiza plăți și cumpărături online. În schimb, doar unul din 3 români apelează la telefon, implicit la un portofel digital pentru a finaliza o tranzacție într-un magazin fizic.
Totuși, statisticile generale sunt… chiar copleșitoare. 81% dintre participanții la studiul menționat finalizează plăți folosind telefoanele mobile. Conform definiției, un portofel digital permite oamenilor să cumpere lucruri sau să trimită bani oamenilor sau afacerilor fără a interacționa cu un card fizic sau cu valută.
Prin urmare, orice tip de plată realizată în mediul online, bazată pe introducerea datelor unui card într-o aplicație de plată, se traduce prin utilizarea unui portofel digital. Fie că este vorba despre achiziționarea de rotiri pentru pacanele într-un cazino online sau plata unui serviciu într-un joc video – modalitățile de utilizare sunt foarte variate!
Când utilizează românii portofelul digital?
Românii apelează la simplitatea plăților și tranzacțiilor online atunci când comandă mâncare, când își asigură transportul, când călătoresc, dar și atunci când achită serviciile platformelor de streaming online.
Motivele invocate sunt rapiditatea tranzacțiilor, confortul și securitatea. În ciuda faptului că unii consideră infrastructura României în acest sens una slabă, adevărul este că securitatea informațională a țării este la standarde înalte.
Totodată, Visa, activă preponderent pe piața din România, a investit peste 10 miliarde de dolari în securitate în ultimii ani. Procentul de plăți fraudulente blocate de această companie este uluitor, acoperindu-se o sumă aproape la fel de mare cu cea investită în securitate.
O statistică foarte interesantă oferită de studii este faptul că oamenii cu vârste între 45 și 54 de ani, care nu sunt neapărat pasionați de tehnologie, știu că pot plăti cu telefonul într-un magazin fizic. Mai mult, 29% dintre cei de această vârstă care știu acest lucru, îl exploatează.
De ce este rata de utilizare a portofelului digital atât de mare în România?
Securitatea este primordială. Persoanele care își folosesc telefonul pentru a realiza plăți, online sau fizic, spun că securitatea este cel mai important aspect. Dar nu este vorba doar despre securitate informațională.
Atașarea unui card la un portofel digital înseamnă că oamenii nu trebuie să ia portofelul după ei de fiecare dată când ies din casă. Apoi, portofelele digitale pot fi accesate și de pe o platformă desktop. Astfel, în cazul furtului sau pierderii telefonului, utilizatorul poate bloca aplicația sau chiar cardurile.
Desigur, nici nu trebuie menționat faptul că portofelele digitale în sine, anume aplicațiile, sunt destul de sigure. În timp ce un card furat poate fi utilizat cu ușurință pentru a realiza câteva plăți mici, utilizarea unui portofel digital poate cere un cod PIN adițional, precum și verificare biometrică (amprentă), în unele cazuri.
România atinge noi nivele de modernitate, mai ales când vine vorba de plăți online și portofele digitale. În multe alte țări europene încă există o reticență privind aceste lucruri. La nivel european, 32% din oameni încă folosesc cash – într-adevăr, rata de adoptare a portofelelor digitale este foarte mare pe continent (72%).
În general, tendințele sunt în creștere. Din ce în ce mai mulți oameni preferă să folosească un portofel digital. În Portugalia, de exemplu, s-a observat o scădere a preferinței de utilizare a valutei de 16% (de la 86% la 70%) în doar câțiva ani. În prezent, Portugalia este pe locul 3 în Europa privind realizarea de plăți contactless, de exemplu – se observă tranziția de la valută la carduri bancare și încet-încet la portofele digitale.