Este pregătită România de un mare cutremur?

cutremur

Din informatiile disponibile aflate pe masa celor din Guvern, executivul nu se asteapta la producerea unui cutremur major in Romania pana in 2021. Totusi, conform lui Gheorghe Marmureanu, fostul director al Institului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica a Pamantului, din 2022 ne putem astepta la un seism major de genul celui inregistrat pe 4 martie 1977.

In urma unui proiect la care a participat Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare pentru Fizica a Pamantului si Institutul de Prognoza al Academiei Romane cutremurul are cel mai mare nivel de gravitate asupra comunitatilor, dintre toate hazardurile probabile sa aiba loc pe teritoriul Romaniei in urmatorii ani: inundatii, seceta, incendii forestiere, alunecari de teren, accidente nucleare si radiologice, epidemii.

Potrivit scenariului, cutremurul ar produce la nivelul Romaniei pierderi in valoare de 14 miliarde de euro. Peste 2/3 din suprafata tarii ar fi foarte grav afectata, 14% din totalul cladirilor, afectate semnificativ. Se vor inregistra pierderi semnificative de vieti omenesti. Probabilitatea producerii unui cutremur major pana in 2021 inclusiv este la nivelul 2, moderata pana la scazut. In vederea reactionarii eficiente in cazul aparitiei unui dezastru natural, in luna iunie a anului trecut Ministerul Finantelor Publice a semnat un acord de imprumut in valoare de 400 milioane de euro cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Imprumutul este acordat pe o perioada de pana la 20 ani, rambursarea efectuandu-se intr-o singura transa, la 1 mai 2038. Pe acesti bani se bazeaza Guvernul in cazul in care in Romania se produce un cutremur major.