Este oficial: Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete, în anumite condiţii. Legea merge la Cotroceni, pentru promulgare

Este oficial – cei cu permis pentru categoria B vor putea conduce şi anumite tipuri de motociclete. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care le permite şoferilor cu permis categoria B să conducă şi motociclete cu o capacitate de cel mult 125 de centimetri cubi.

Ei trebuie să aibă, însă, minimum 24 de ani şi cel puţin doi ani experienţă, dar şi să facă dovada că au absolvit un curs de pregătire practică la o şcoală moto, de minimum zece ore. 

Legea va merge acum la promulgare către preşedintele Iohannis.

Există, însă şi câteva condiţii pentru ca cei care dețin permis de conducere pentru categoria B să poată conduce și motociclete. Mai precis, șoferii vor putea conduce motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.

De asemenea, deţinătorul permisului trebuie să aibă cel puţin 24 de ani, să conducă de minim doi ani şi să urmeze 10 ore de pregătire practică cu instructor autorizat.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate”, se arată în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *