Esplanada Teatrului Național va intra în stadiul de reabilitare, din luna iunie

Proiectul de modernizare a esplanadei Teatrului National „Vasile Alecsandri” prinde contur, din luna iunie urmând să fie începute lucrările de reabilitare. Esplanada nu a mai fost modernizată încă din anii 1989, iar municipalitatea urmărește să scoată în valoare cele două clădiri, Teatrul și Catedrala Mitropolitană, aceasta devenind nu doar o zonă de vizitat, ci și una de meditație și relaxare pentru cetățeni.
Întreaga zona a esplanadei din fața Teatrului Național va fi transformată. Municipalitatea promite demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții și care să îndeplinească în totalitate cerințele funcționale și de confort. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.
„Prima decadă a lunii iunie vor începe lucrările la esplanada Teatrului Național, vor dura aproximativ 12 luni. O valoare estimată de aproximativ 18 milioane de lei, cu finanțare de la bugetul local, cu obținerea autorizației de construire care este cea pe care o vedeți aici. Lucrări care, în primul rând vor salva toată vegetația înaltă. Fac parte din proiect toate studiile peisagiste care s-au făcut până în momentul de față, urmând să amenajăm, așa cum se vede și în desen, cu alei și pentru persoane cu dizabilități, puncte de recreere.” a transmis primarul Mihai Chirica.
De asemenea, spațiul verde va fi lărgit, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. În zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini.
„Din cei 9.700 aproximativ de metrii pătrați, 7.200 sunt spații verzi. Deci, principala caracteristică a acestei esplanade va fi spațiul verde. Spațiu verde existent, spațiul verde extins peste fântâni, vegetația înaltă, arborii valoroși, populația de papagali pe care vreau să o salvăm și am zis să nu deranjeze papagalii. Nu știu cum vom face, dar trebuie să găsim o soluție și sigur, un spațiu care să fie cât mai plăcut circulației, staționării, meditației, vizibilității directe dintre Teatrul Național și Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Nu va fi parcare în zonă pentru că nu este nevoie să ajungem cu mașina în zonă. Trebuie să ne obișnuim să lăsăm mașinile mai departe de zona centrală, trebuie să reinventăm mersul pe jos.” a mai precizat primarul Mihai Chirica.
Pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități se propune accesul la teatru se va realiza și prin trepte, dar și prin rampe cu panta de 8%, iar accesul în parcul teatrului se se facă prin alei în pantă sau la acelaşi nivel. Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei și plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille.