Erdogan cere incetarea crizei ruso – ucrainene pe calea diplomatiei si dialogului

Recep_Tayyip_Erdoğan_2021

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut încetarea „crizei ruso-ucrainene”, afirmând că războiul de șapte luni a trimis un „val de șoc” în întreaga lume. Erdogan a exprimat in discursul sau la Adunarea Generala a Natiunilor Unite de la New York că „războiul nu va avea niciodată un triumf și un proces echitabil de pace nu va avea un învins”.

El a cerut lumii să „susțină inițiativele pașnice ale Turciei de a soluționa această dispută o dată pentru totdeauna. Avem nevoie de o ieșire demnă din această criză. Și asta nu poate fi posibil decât printr-o soluție diplomatică rațională, care este corectă, și care este aplicabila.”

„Investim eforturi extraordinare pentru a ne asigura că războiul va fi finalizat prin protejarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei o dată pentru totdeauna”, a spus Erdogan, adăugând: „Și am dori să lansăm un apel către toate părțile internaționale. organizațiile și țările lumii să sprijine inițiativele pașnice ale Turciei pentru a soluționa această dispută o dată pentru totdeauna.”

Liderul turc a subliniat necesitatea „diplomației în soluționarea diferendelor prin dialog”, asumandu-si rolul în negocierea inițiativei pentru cereale la Marea Neagră convenită la Istanbul. „Ca urmare a eforturilor grele pe care le-am investit împreună cu secretarul general ONU, s-a reusit exportarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagra, gasindu-si drum prin restul pietelor globale”.

„Acesta este un acord critic care a fost încheiat împreună cu Națiunile Unite și aceasta este una dintre cele mai mari realizări ale Națiunilor Unite în ultimele decenii”, a adăugat el.

Erdogan a spus că, „Convenția de la Istanbul demonstrează încă o dată că negocierile pot da rezultate, în special în problemele care sunt vitale pentru toate părțile implicate”.