EON, unde sunt investițiile în rețea?

Compania germana ce deține monopolul în cele 6 județe din Moldova a căzut examenul “caniculei”.

Rețeaua electrica a căzut în aceasta seara în zone din Podu Ros, Primaverii sau Dacia.

În cartierul Astoria din Lunca Cetatuii o parte dintre consumatori au rămas în bezna aseara de la 21.30 pana în aceasta dimineata la ora 9.00. În aceasta seara, s-a repetat situația, una dintre faze cedând, astfel încât o casă are energie electrică iar cea de alături nu, în timp ce iluminatul stradal funcționează normal.

“Nu este normal sa stai 12 ore fără curent deși nu a fost furtuna sau vreun trăsnet, sa lovească vreun stâlp electric. Ni se strica mâncarea în frigidere, se ard electrocasnicele iar singura lor explicație plauzibila este ca rețeaua este suprasolicitata. Atunci, sa ne spună clar și vom plăti și noi facturile cu intermitente, asa cum procedează ei cu furnizarea energiei electrice. Dacă nu sunt capabili sa ofere un serviciu corect, sa ne lase”, ne-a spus Răzvan H, un consumator nemulțumit.

Operatorii concernului german sunt pregătiți cu texte pentru clienți precum ca “o echipa se deplasează în teren și va remedia problema”.

În tot acest timp, compania anunță în comunicate leșinate de presa ca “numai în ultimii 10 ani, în județul Iași au fost realizate investiții de peste 1,1 miliarde de lei, din care în municipiul Iași peste 580 milioane de lei. Lucrările au vizat modernizarea tuturor categoriilor de instalații (stații și posturi de transformare, rețele de medie și joasă tensiune, cu accent pe digitalizare și automatizare prin SCADA – sisteme de achiziție de date și control la distanță). Rezultatele investițiilor sunt vizibile și măsurabile, astfel că principalii indicatori referitori la calitatea serviciului de distribuție și anume numărul și durata întreruperilor (SAIDI și SAIFI) au fost îmbunătățiți an de an”.

Electrica Moldova a fost privatizata în anul 2005 când concernul german E.ON Energie a preluat 24,6% din acțiuni pentru 31,4 milioane euro și a majorat capitalul cu încă 68,6 milioane Euro pentru a ajunge la 51%. Valoarea totală a tranzacției fiind astfel de 100 milioane euro.

Practic, de 19 ani, E.ON a avut timp sa investească constant dar a preferat în schimb sa obțină profituri generoase și sa lase rețelele subdimendionate.

Momentan, nemții sustin ca, Delgaz Grid, companie a Grupului E.ON în România, are în derulare, în diverse etape, 2 proiecte în valoare totală de 375 milioane de lei pentru modernizare rețelelor de joasă tensiune (linii electrice și posturi de transformare) din zona de activitate cu finanțare din Fondul pentru Modernizare.

“Alte 18 proiecte, în valoare de peste 2,925 miliarde de lei, vizează modernizarea stațiilor de transformare, a liniilor de înaltă tensiune (110 kV), contorizarea SMART, precum creșterea capacității rețelelor pentru preluarea energiei produse din surse regenerabile”, a precizat EON.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *