Energizantele, pericol major pentru adolescenți. Medicii transmit că băuturile de acest fel au o combinație letală

Bauturile energizante sunt un pericol major pentru sanatate. In cele mai multe cazuri, adolescentii sunt cei care cad prada acestui produs datorita gustului dulce pe care il au. In ultima perioada, mai multi adolescenti si-au pierdut viata după ce au consumat in cantitate mare energizante și au facut efort fizic. In doar câteva minute si-au pierdut cunostinta si au cazut secerati la pamant. Medicii trag un semnal de alarma și transmit faptul ca bauturile energizante au o combinatie letala.

Toate băuturile energizante sunt promovate ca fiind un stimul eficient în sporirea performanței fizice și mentale. Ingredientul principal și stimulentul cel mai comun este cafeina. Insa, o doza de energizant contine mai multa cafeina decat este recomandata zilnic.

Gabriela Rusu – Reporter TeleM Iași

„O doză de băutură energizantă conține echivalentul a patru cești de cafea, în timp ce medicii le recomandă adulților să limiteze consumul de cafea la cel mult două cești pe zi. Mai mult, energizantele conțin cafeină în combinație cu îndulcitori precum siropul de fructoză sau cel de porumb, amestec responsabil de apariția obezității sau a bolilor cardiovasculare.”

In ultima luna mai multi adolescenti din tara si-au pierdut viata dupa ce au consumat astfel de bauturi. Potrivit medicilor, în corpul copiilor și adolescenților, efectele băuturilor energizante se simt la 10 minute de la terminarea unei doze. Inima începe să bată mai repede și crește tensiunea arterială. După o jumătate de oră, până la 50 de minute, pupilele se dilată, tensiunea arterială crește și mai mult, iar ficatul începe să arunce mai multe zahăr în sânge. Apoi, creierul primește semnale să rămână în alertă.

Tudor Ciuhodaru – medic primar:

„Toți ar trebui să știm asta. Bauturile energizante contin o combinatie potential letala. Si am tras de mai multe ori semnale de alarma referitor la consumul de băuturi energizante la copii si adolescenti din pacate pana acum nu m-a prea ascultat nimeni. Pentru ca uitati-vă, se prăbușesc din senin, stopul cardio respirator se instaleaza brusc, adesea nu există semnale de alarmă, iar de aceea mai ales când faceți sport, ati consumat alcool sau ati fumat, feriți-vă de energizante.”

Parlamentul a votat ca magazinele care vând adolescenților băuturi energizante să fie amendate cu până la 30.000 de lei. Aceste băuturi urmează să fie interzise complet la vânzare în incinta școlilor și a spitalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *