Energia electrică și gazele naturale au avut cele mai mari scumpiri

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în ultmul an, prețul gazelor naturale și al energiei electrice au avut cea mai mare creștere, urmat de carburați.

Comparativ cu luna august din 2020, prețul energiei electrice a crescut cu proape 25 de procente. Gazele naturale s-au scumpit cu aproape 20 la sută, iar carburanții cu 14 la sută.

Făina, mălaiul, pâinea și alte produse de panificație s-au scumpit în ultimele 12 luni cu aproape 5 procente, uleiul s-a cu aproape 21%. Au fost creșteri ușoare de preț și la carne, conserve sau băuturi alcoolice.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Vedem această creștere a prețurilor în special la produsele nealimentare. La produsele alimentare încă avem o creștere medie de 3%, dar am încredere că Banca Națională va găsi soluții pentru a tempera dinamica inflației” a spus Florin Cîțu. Plafonarea prețurilor…este mai complicat. Suntem într-o economie liberală. Ne vom uita la toate soluțiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi.”

Scăderi de prețuri s-au înregistrat doar la legume, fructe și la transportul aerian.

Rata anuală a inflației a ajuns la 5,3 la sută.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!