Enciclopedia „Centenarul Razboiului de Intregire și al Marii Uniri” a fost lansată

WhatsApp Image 2022-11-28 at 16.59.56(1)

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc la Muzeul Unirii din Iasi lansarea unei enciclopedii care urmareste pas cu pas Razboiul de Intregire si al Marii Uniri. Enciclopedia a presupus o munca de cercetare si documentare a celor mai importante momente si documente istorice.  

Enciclopedia „Centenarul Razboiului de Intregire și al Marii Uniri (2014 – 2020)” este o lucrare complexa dedicata eroilor care au luptat pe fronturile de intregire a Romaniei și fauritorilor Marii Uniri. Impresionantul demers științific, inedit în istoriografia românească a fost realizat de Ion Solcanu, in calitate de autor-coordonator, Adrian-Bogdan Ceobanu, Vasile Ciobanu, Mihai Drecin, Corneliu Pădurean, Ion Giurcă, Valentin Ciorbea, Anatol Petren.

Ion Solcanu, autor enciclopedie: „Este conceputa in ideea de a surprinde modul in care societatea romaneasca contemporana astazi, a noastra, a omagiat si comemorat eforturile pe care le-a facut poporul roman intre 2014- 2020, de la inceperea Razboiului pana la recunoasterea Marii Uniri”.

In prima parte, iubitorii de istorie vor regasi  cărțile de autor, edițiile de documente, memoriile, jurnalele, volumele coordonate, articolele și studiile apărute în volume și reviste de specialitate  în perioada 2014-2020. Cea de-a doua parte cuprinde Manifestările științifice dedicate Războiului de Întregire și Marii Uniri la Centenar, iar in ultima parte, autorii Enciclopediei au inventariat monumentele ridicate în cinstea eroilor, dar și pe cele care dateaza din perioada interbelică, din comunism și cele realizate până în 2014.

Ion Solcanu, autor enciclopedie: „Toate aceste Cetenare au beneficiat in societate romaneasca de diverse modalitati de rememorare, de comemorare ori istoricii au scris despre toate acestea. Cartea inventariaza peste 9.000 de titluri, volume, carti de autor, memorialistica, studii, articole”.

Enciclopedia cuprinde nu mai putin de 1700 pagini, ilustrate color.