Elvetienii se tem de saracie, nu de coronavirus. Marturia unei botosanence stabilita in Elvetia

Continuam seria interviurilor cu romani stabiliti in alte tari. Incercam sa aflam cum procedeaza statul respectiv in lupta cu coronavirusul, ce reguli a impus, cum incearca sa sustina economia, in ce mod percepe populatia aceasta pandemie.
S.S este o botosaneanca de 40 ani, stabilita in Berna (Elvetia) care lucreaza ca si logoped in 3 scoli si spitalul principal din Berna, clinica pentru copii. Elvetia a raportat pana la aceasta ora 19.702 cazuri, 604 decese, 4846 persoane vindecate si 348 persoane in stare critica.
Desi este o tara cu oameni educati si disciplinati, Tara Cantoanelor raporteaza zilnic un numar ridicat de cazuri. Elvetia introduce testele de imunitate pentru populatie care vor decide cine se va intoarce la munca, indiferent de domeniu. „Pai nu vrea statul sa ne dea bani la toti si sa stam acasa. Si sa fim seriosi, de acasa cu homeoffice nici jumatate din treburi nu faci, de aia se reduc din salarii in luna aprilie. Din cauza asta a introdus statul testul de imunitate ca jumatate din populatie sa se intoarca la serviciu”, ne-a spus romanca.
Mai jos interviul complet:
– Cum percepe populatia coronacriza? Respecta recomandarile autoritatilor? Ce masuri au fost luate pana acum?
Aici, oamenilor le este frica de colapsul financiar si nu de boala. La o tara bogata, economia se resimte foarte puternic in timp ce, la o tara saraca, nu prea se simte. Se respecta regulile puse in vigoare respectiv statul in casa, exceptie fac doar cei care trebuie sa mearga la serviciu sau la cumparaturi, distanta de 2 metri intre persoane, oamenii isi spala mainile cu apa si sapun cel putin 20 de secunde, isi dezinfecteaza mainile in orice magazin si chiar fiecare are o sticluta cu dezinfectant in buzunar. Inca nu s-a dat ordin sa nu iasa lumea din casa precum in ltalia. Oricum, daca s-ar da lumea va respecta si aceasta regula. Totul tine de educatie, iar daca se dau niste sfaturi gen „stati in casa“, lumea chiar respecta. Aici nu sunt necesare reguli extra. La supermarket s-au pus geamuri plasticate pentru protectia angajatiilor, s-a marcat pe jos cu linii rosii distanta de 2 metri intre persoane care vor sta la rand, exista dezinfectant la intrare si din cand in cand printre culoarele spre rafturi. Oamenii platesc cu cardul pentru a nu se atinge banii, scrie la fiecare casa de platit. Fiecare factura se plateste online. Se facea oricum online/ ebanking deci aici nici vorba de ceva reguli. S-a redus numarul mijloacele de transport trenuri, tramvaie, autobuze. Politia este mereu pe strada. Au voie sa circule doar grupuri de 5 persoane, cu distanta intre ei. Cine nu respecta este amendat cu 100 franci elvetieni. In zilele frumoase cu 20 grade Celsius, pensionarii mai ieseau pe marginea lacului si stateau cate 3 pe banca, dar nu respectau distanta, asa ca, au fost sanctionati de politie. Asta la inceputul pandemiei, acum chiar se respecta. Lumea iese la plimbare prin paduri foarte des. Pentru restaurantele si barurile inca deschise, amenda este de 3.000 franci elvetieni sau inchisoare de la 1-3 ani, dar nu s-au integistrat cazuri. La inceputul lunii martie cand inca mai erau deschise barurile si restaurantele, fiecare persoana care intra avea de completat un tabel cu numele si prenumele, ca, in caz de infectare, sa bage pe toti cei de pe lista in carantina. Multi elevetieni care s-au intors din vacante s-au autoizolat de la sine 14 zile pentru a nu infecta in caz ca sunt contaminati pe ceilalti din jur.
– In spitale, medicii au echipamente de protectie? Unitatile medicale sunt pregatite de pandemie?
Toate spitalele au echipamente de protectie. Inainte acesteau se importau. Acum o firma locala produce non-stop, incepand de la masti de protectie, pana la papuci de unica folosinta. Chiar si inainte de coronavirus, in orice spital era la intrare: dezinfectant, manusi si masca pentru orice persoana care intra in spital, deci si pentru vizitatori. Nici o tara nu a fost pregatita de pandemie dar se fac eforturi mari respectand regulile impuse. Deocamdata cadrele medicale fac fata, nu sunt suprasolicitate, chiar ajuta Franta si Germania cu locuri disponibile sa se aduca cazuri in Berna.
– Ce masuri economice s-au luat? Ce solutii s-au gasit pentru populatie, se amana plata ratelor? Se amana plata utilitatilor?
Statul acorda 42 de miliarde franci elvetieni pentru a ajuta firmele mici private gen coafoar, restaurante, baruri, dar si pentru firme mari gen compania de zbor Swiss Air. Asta, pentru jumatate din luna martie si toata luna aprilie. Apoi se va analiza situatia, daca se reia viata normal sau statul mai acopera cu fonduri. Majoritatea stau in chirie, asa ca s-a prelungit amanarea platii chiriasilor pana la 90 de zile.
– Cat timp preconizeaza autoritatile ca va dura pandemia? Cand va fi varful?
Pana la sfarsitul lunii mai sigur. Varful va fi in aprilie.
– Cum vedeti situatia din Romania? Cum trebuia sa procedeze statul?
Comparand cu Elvetia, in Romania s-au luat masuri din timp cu inchiderea scoliilor. In Elvetia au inchis granita spre ltalia abia dupa 2 saptamani cand erau deja infectati vreo 500 de persoane si 40 decedate. La fel si scoliile le-au inchis abia dupa 2 saptamani dupa aceleasi cazuri de coronavirus. Cat despre cei infectati care s-au intors din strainatate, pai unde sa se intoarca?! Doar infrastructura lipseste in Romania! Daca existau termometre pentru a le masura temperatura, era ceva. Nu ma astept la teste, ca astea sunt prea putine in orice tara. Dar, la cum s-a intrat pe Otopeni si la aeroportul din lasi, adica nimeni nu a intrebat pe cineva ceva, niciun formular de completat, nici o temperatura a corpului masurata, niciun dezinfectant, spune multe. Cat despre cumparaturile romanilor de faina, drojdie si hartie igenica, ramai fara cuvinte. Persoane fara minte si mentalitate de turma! In astfel de situatii, intotdeauna trebuie sa ramana deschise farmaciile si magazinele cu mancare. Altfel si-ar da lumea in cap pentru un colt de paine, iar daca rezervele se epuizeaza, atunci se va importa, dar nu se va muri de foame, ceea ce romanii nu au prea gandit. Nu prea pot spune multe despre Romania ca doar aud zvonuri neconfirmate precum ca s-au intors in Suceava din strainatate cateva sute de romi si au mintit ca nu vin din ltalia, iar romul nu are educatie sa se autoizoleze, el umbland liber prin sat. La fel si despre zvonul ca s-au furat din spitale echipamente de protectie. Cei de la mine din familie respecta regulile. I-am trimis mamei o suta de masti si chiar le foloseste. Varul meu la fel. Chiar sunt speriati. Maica-mea merge in cartier sa cumpere mancare cam o data pe saptamana. In rest sta acasa, nu se duce la vecini sau rude in vizita. Imi povestea maica-mea ca statea la distanta de casiera si tot ea ii spune maica-mii: „Da‘ ce doamna, am lepra sau ce? “La care maica-mea: „Posibil mai rau. De aia si stau la distanta!“ Imi inchipui ca majoritatea romanilor nu respecta regulile, este vorba de lipsa educatie si nesimtire.
– Au fost situatii care v-au surprins in aceasta perioada?
E ciudat, chiar putin nostim cum devenim toti paranoici. Daca vreo persoana tuseste sau stranuta in public, imediat privile spun „coronavirus“. Si cum se evita lumea in supermarket. Daca o persoana vine spre tine, te duci in directia din partea opusa. Mai mult ciudat decat amuzant…