Elon Musk a anunțat că nu mai poate susține financiar rețeaua Starlink din Ucraina și cere bani Pentagonului

elon musk

De când au început să sosească în Ucraina, în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, Musk scriind vineri pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Dar aceste contribuții caritabile ar putea lua sfârșit, deoarece SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună. Documentele obținute de CNN, arată că, luna trecută SpaceX, compania lui Musk, a trimis o scrisoare Pentagonului în care spune că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până acum.

Scrisoarea cerea, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata Ucrainei, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon în scrisoarea din septembrie.

Sugestia SpaceX de a nu mai finanța Starlink vine, de asemenea, pe fondul creșterii îngrijorării în Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk. Miliardarul a postat recent pe Twitter un plan de pace controversat care ar face ca Ucraina să renunțe la Crimeea și la controlul asupra regiunilor estice Luhansk și Donețk.

După ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a ridicat întrebarea de partea cui este Musk, acesta a răspuns că „susține în continuare foarte mult Ucraina”, dar se teme de o „escaladare masivă”.

Musk a susținut, de asemenea, în privat, luna trecută, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar fi fost de acord cu planul său, „Rusia ar fi acceptat acești termeni”.

„Ucraina știe că guvernul său actual și eforturile sale de război depind în totalitate de Starlink”, a declarat o persoana care cunoaște negocierile. „Decizia de a menține Starlink în funcțiune sau nu se află în întregime în mâinile unui singur om. Acesta este Elon Musk. El nu a fost ales, nimeni nu a decis să îi dea această putere. O are datorită tehnologiei și companiei pe care a construit-o”.

Marți, Musk a negat un raport potrivit căruia ar fi vorbit direct cu Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esențial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: „Cu mare plăcere. Mă bucur să sprijin Ucraina”.

După mai bine de șapte luni de război, este greu de estimat impactul pe care Starlink l-a avut în Ucraina. Guvernul de la Kiev, trupele ucrainene, precum și ONG-urile și civilii s-au bazat pe unitățile agile, compacte și ușor de utilizat create de SpaceX. Nu sunt folosite doar pentru comunicații vocale și electronice, ci și pentru a ajuta la pilotarea dronelor și pentru a trimite înapoi imagini video pentru a corecta tirurile de artilerie.

„Starlink a fost absolut esențial, deoarece rușii au vizat infrastructura de comunicații ucraineană”, a declarat Dimitri Alperovitch, cofondator al Silverado Policy Accelerator, un think tank. „Fără asta, ar fi operat cu adevărat în orb în multe cazuri”.

Deși Musk a fost aclamat pe scară largă și a primit mulțumiri pentru că a răspuns la cererile de servicii Starlink pentru Ucraina chiar în momentul în care începea războiul, în realitate, marea majoritate a celor 20.000 de terminale au primit finanțare totală sau parțială din surse externe, inclusiv din partea guvernului SUA, a Marii Britanii și a Poloniei, potrivit scrisorii SpaceX către Pentagon.

Solicitarea SpaceX ca armata americană să achite factura a stârnit furia șefilor de la Pentagon, un înalt oficial din domeniul apărării declarând pentru CNN că SpaceX are „tupeul de a părea eroi” în timp ce i-a făcut pe alții să plătească atât de mult și acum le prezintă o factură de zeci de milioane pe lună.

Potrivit cifrelor SpaceX împărtășite cu Pentagonul, aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale din Ucraina au fost plătite – sau parțial plătite – de țări precum SUA și Polonia sau de alte entități. Aceste entități au plătit, de asemenea, aproximativ 30% din conectivitatea la internet, care, potrivit SpaceX, costă 4.500 de dolari în fiecare lună pe unitate pentru cel mai avansat serviciu. În weekend, Musk a scris pe Twitter că există aproximativ 25.000 de terminale în Ucraina.