Elisabeta Lipă: „Am spart toate barierele și am demonstrat că se poate și la 40 de ani să câștigi”

Elisabeta_Lipă_1992

Elisabeta Lipă a fost declarată, în anul 2000, de Federația Internațională cea mai bună canotoare a secolului XX. În același an, Diana Mocanu a reușit să uimească lumea natației mondiale cu două medalii de aur la JO de la Sydney, la vârsta de doar 16 ani, când se impunea în probele de 100 și 200 de metri spate.

Elisabeta Lipă a primit recunoașterea pentru întreagă carieră în anul 2000, o carieră în care marea sportivă a obţinut 8 medalii la Jocurile Olimpice: 5 de aur, 2 de argint și una de bronz.

Cea alintată de prieteni “Uța” a adunat 11 medalii la Campionatele Mondiale și peste 25 titluri de campioană naţională şi balcanică.
A intrat în lotul olimpic al României când avea 17 ani
A început să practice canotajul la 16 ani, iar un an mai târziu a intrat în lotul olimpic al României, unde a performat aproape 24 de ani.

La 19 ani, a cucerit primul titlu olimpic la dublu vâsle și a devenit apoi cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice!

Pe 1 iunie 2000, a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj, iar președintele României i-a conferit Ordinul Național ”Serviciul credincios” în grad de comandor, pentru talentul, pregătirea deosebită și dăruirea excepțională dovedite în întreaga carieră sportivă.