Eliminarea facilitatilor fiscale provoaca o criză în construcții
Eliminarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor vor lasa firmele fara angajati. Este semnalul de alarma tras de catre toate patronatele din domeniu care spun ca de ani de zile forta de munca este din ce in ce mai putina si specializata. Deja un protest este anuntat in randul angajatilor in constructii si multi dintre ei vor lua calea strainatatii, in tari care le ofera salarii mult mai mari si conditii de lucru mai bune.
Facilitățile fiscale în construcții, scutirea de la plata CASS, au fost introduse prin Ordonanța 114/2018, act normativ care a prevăzut și un salariu de minimum 4000 lei brut. Reducerea facilităților fiscale în construcții ar urma să se aplice, conform PNRR din 2025, iar până în 2028 să fie complet eliminate. Dacă Guvernul renunță la scutierea CASS, șantierele se vor restrânge, iar Statul va pierde bani din investiții.
Constantin Erbașu, director Federatia Constructorilor: “Distrugem acum si acest efect sa nu existe peste doi trei ani, iar orice rau pe care il facem acum se va indrepta foarte greu sau poate ca nu va mai fi indreptat niciodata. Odata ce oamenii sunt plecati in Vest, stim de la colegii nostri ca vor pregati si ei proteste. Vor face unul sau doua proteste, dar spre deosebire de protetele din alte domenii acestea se vor finaliza: nu venind la firme sa lucreze la constructii, ci plecand in strainatate. Oamenii, mai ales cei calificati au o capacitate de productie mare, au productivitate mare, sunt ceruti si au aceasta alternativa“.
În construcții sunt peste 600.000 de angajați, iar renunțarea la scutirea de la plata CASS (asigurările de sănătate) care reprezintă 10 % va duce la restrângerea șantierelor, plecarea constructorilor calificați în țările din vest și la mai multe șantiere cu muncă nefiscalizată.
Constantin Erbașu – director Federatia Constructorilor: “Diminuarea veniturilor va duce la diminuarea numarului de lucratori in santiere care oricum nu sunt suficienti, greu de gasit pentru a satisface cerintele tuturor santierelor si proiectelor din Romania in acest moment. Nu mai vorbim de cele care vor veni. In cele din urma, statul va suferi“.
Toate firmele de constructii trag un semnal de alarma Guvernului.
Irinel Tofan, preș. PAC Iași: „Suntem foarte ingrijorati vazand ce intentioneaza sa faca Guvernul pentru ca oricum in momentul de fata simtiti o micsorare a fortei de munca si a materialelor de constructii romanesti, cautam solutii, Intentia noastra este de a cauta o invitatie la dialog, pentru a propune solutii pentru a face un plan pe 10 ani de zile asa cum el a fost legiferat prin Ordonanta din 2018. Este clar ca sectorul constructiilor trebuie sa fie un sector strategic, de importanta nationala.”
Nici la capitolul materiale de constructii Romania nu sta mai bine.
Valentin Petrescu, Prim Vicepresedinte Federatia Constructorilor:
„Va fi o discrepanta din ce in ce mai mare intre mediul privat si sectorul public. Oare e bine? Oare e bine ca sectorul privat care totusi sustine bugetul Romaniei prin toate metodele, prin toate taxele. Am semnat protocolul pe 1 decembrie 2018. Incepand cu a doua jumatate a lui 2019 au inceput sa se elimine presiunile si facilitatile, presiuni care erau venite din afara, bineinteles. De la lobby-ul pe care il faceau firmele straine. Incepeau sa se intoarca oameni in tara si sa nu mai plece atat de multi oameni catre ei.”
Dorinel Umbrărescu, cel mai puternic constructor din România și alți patroni din domeniu au purtat astazi discutii la Guvern pentru a elimina facilitatile fiscale.