Elicopterul care s-a prăbușit lângă Kiev a fost modernizat în România. Detaliile publicate de Ministerul Apărării din Ucraina

62317825

Elicopterul care s-a prăbușit, miercuri, în regiunea Kiev, a fost modernizat la uzina Airbus din Ghimbav, județul Brașov, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina.

Un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență s-a prăbușit, miercuri, în Brovarî, în regiunea Kiev. În urma acestui accident aviatic, și-au pierdut viața 17 persoane, printre care ministrul ucrainean de Interne și alți oficiali ai instituției, dar și trei copii. Aparatul de zbor s-a prăbușit lângă o grădiniță din Bovarî, oraș cu circa 100.000 de locuitori aflat la este de capitala Ucrainei.

Însă, pe site-ul Ministerului Apărării din Ucraina este prezentat faptul că elicopterul care s-a prăbușit, miercuri, în Bovarî, a fost unul dintre cele modernizate în România. Așadar, conform sursei citate, cinci elicoptere H225 Super Puma pentru Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei au fost modernizate la uzina Airbus din orașul Ghimbav.

Este vorba de două elicoptere pentru Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei și trei pentru Garda Națională a Ucrainei.

În 2018, Airbus Helicopters și Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei au semnat un contract pentru furnizarea a 21 de elicoptere H225.

Însă, aparatele de zbor nu au fost noi în momentul livrării, ci, după utilizare și pentru nevoile Ucrainei, au fost revizuite și modernizate pentru operațiuni de căutare și salvare și pentru transport.

Această informație a fost publicată pe site-ul Ministerului Apărării al Ucrainei la data de 14 decembrie 2021. Atunci, era notat că „întreprinderea românească din Ghimbav lucrează în cadrul acestui acord la 15 elicoptere. Lucrările includ o inspecție majoră pentru repunerea în funcțiune a elicopterelor și instalarea de echipamente speciale, cum ar fi o stație optico-electronică, un proiector de căutare, un troliu și altele”.