Elevii voluntari ai Sfintei Parascheva

DSC_9265

Pelerinajul Sfintei Parascheva a adus la Iași mii de suflete din toata țara care au stat ore în șir la rând pentru a ajunge să se închine la racla Ocrotitoarei Moldovei. Pentru a-i ajuta să treacă mai repede peste orele de așteptare, elevii Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași s-au mobilizat și în mai puțin de două zile au pregătit 519 pachețele cu mâncare, 40 de litri de ceai și 40 de cafea pe care le-au dăruit pelerinilor.

Maratonul faptelor bune desfășurat de elevii Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași a ajuns la cea de a XV-a ediție. Ca în fiecare an, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, elevii voluntari de la Economic 3 au fost prezenți printre pelerini, pentru a le dărui pachețele cu mâncare și băuturi calde.

„Este vorba de proiectul care se numește „Hrană pentru pelerini și suflet” aflat la ediția a XV-a, realizat cu ajutorul voluntarilor de la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, sub coordonarea doamnei profesor de Religie, Stoian Marie – Jeanne, alături de ceilalți profesori din comisia SNAC. Am făcut cât mai multe pachete, am și împărțit și am o energie foarte pozitivă și o stare de bine, a spus Ana Maria Alexuc, elev voluntar.

Mobilizarea s-a făcut în două zile. Marți au strâns bănuții, iar miercuri au mers la cumpărături.

„Ne-am mobilizat în două zile, am adunat banii din donații, am mers la cumpărături și am făcut cele 519 pachete pentru pelerini.  

Reporter: Din propria voastră inițiativă?

Voluntar: Da. Cu toate că este a XV-a ediție, chiar am vrut să fac parte din această activitate.

Reporter: Cum a fost pentru tine primul an?

Voluntar: Foarte bine. Chiar îmi place să ajut oamenii, să îi văd zâmbind”, a explicat Georgiana Cojocaru, elev voluntar.

Voluntariatul este o tradiție la Liceul Tehnologic Economic de Turism, iar totul a pornit de la o promisiune rostită Sfintei Parascheva, chiar de profesorul coordonator al proiectului.

„Împreună cu colegii mei, ne-am mobilizat într-un timp foarte scurt, dar am simțit minunea și puterea Sfintei asupra noastră, pentru că am văzut dragostea ei, dăruirea și dorința de a fi aici, alături de pelerini, pentru a aduce un gând bun, o vorbă bună, o mângâiere celor care vin de departe, care sunt aici din dorința de a primi o binecuvântare și a trăi o minune în viața lor așa cum am trăit și eu. Acum 18 ani când am început să fac acest proiect, m-am rugat foarte mult la Sfânta Parascheva, am venit în data de 13, o zi importantă, în ajunul sărbătorii și a hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, nu am mai putut să merg și primind ajutor din partea voluntarilor de la Crucea Roșie și a medicilor care erau acolo, am nădăjduit că ceva trebuie să schimb în viața mea ca să pot să primesc o binecuvântare de a merge mai departe. Și am făcut o promisiune atunci Sfintei Parascheva că dacă eu voi putea merge pe picioarele mele, voi face o activitate atât timp cât voi fi în viață, împreună cu elevii și colegii. Așa a luat amploare și am reușit să mobilizăm elevii din toată școala”, a declarat Stoian Marie-Jeanne, coordonator proiect.

După ce au împărțit pachetele pelerinilor, micii voluntari au mers și la racla Sfintei Parascheva, unde s-au închinat și s-au rugat pentru sănătate și ajutor în noul an școlar.