Elevii ieșeni, speriați de simularea la BAC. ”Sper să iau măcar un 3”

simulari-evaluare-nationala-si-bacalaureat-2021-ce-se-intampla-cu-examenele-din-localitatile-carantinate

În condiții pandemice și într-o societate tot mai anormală, elevii din anii terminali au susținut simularea Bacalaureatului. Agitați și stresați, aproape 6000 de elevi din județul Iași, au venit în număr destul de mare pentru susținerea examenului. Prezența pe județ la ambele probe a fost de 87%.

Începînd cu ora 9, elevii au simulat proba scrisa de Bacalaureat la matematică sau istorie. Este primul examen complex la care participa actuala generație. Pandemia de coronavirus care a avut debutul în luna martie nu a permis susținerea probelor care au rolul de a-i pregăti pe elevi pentru examenul maturității. Orele on-line nu au avut un efect pozitiv, iar după o oră și jumătate au ieșit triști din săli și cu multe întrebări despre subiecte.

VOX:

”Foarte greu. Nu am făcut aproape nimic. Sper să iau un 3, măcar atît.

Am înțeles că acum ne despart iar pe grupe și o să fie mai greu la bac. Sper să fac puțină  pregătire. Mai este foarte puțin pînă la Bacalaureat, sper să îmi ajungă timpul și să iau măcar un cinci.”

Subiectele li s-au părut complicate și greu de abordat.

VOX:

”La subiectul 3 a fost ceva ce n-am făcut sincer la școală foarte bine. Mi s-a părut destul de grea simularea asta. Dacă aveam experiența celorlalte simulări ar fi fost mai ușor pentru mine. Au fost și emoții. Dacă ai interes consider consider că reușești să te pregătești.”

Simularea examenului s-a desfășurat în condiții pandemice. Elevii și supraveghetorii au purtat mască de protecție și au respectat distanța fizică impusă.

Antonina Bliorț- purtător de cuvânt ISJ Iași

”Au fost respectate condițiile de siguranță sanitară. Chiar dacă suntem în scenariul roșu, elevii pot participa la aceste activități de simulare.”

Matematica este considerată de majoritatea elevilor o materie dificilă. Așa că o profesoară din Fălticeni a adaptat-o condițiilor pandemice. Și-a creat un cont de TikTok și predă diverse lecții gratuit. Elevii o adoră și a devenit populară datorită modului în care abordează fiecare situație.

”La adunarea numerelor întregi trebuie să ții seama, obligatoriu, de faptul că majoritatea hotărăște semnul. Dacă sunt diferite, contrariile se reduc, înseamnă că facem scădere.”

Examenul de mâine este susținut în funcție de preferințele elevilor, fiind proba la alegere a profilului și specializării.