Elevii din Iași, instruiți cum să nu devină infractori

foto_PENITENCIAR

Un pas facut gresit ne poate costa libertatea! Este prima lectie data de oamenii legii, predata elevilor de liceu. Astfel de campanii de prevenire, derulate in institutiile de invatamant din Iasi, vor continua si in acest an. Scolarii trebuie sa afle detalii despre riscurile la care se expun daca incalca legea si comit infractiuni de orice fel, spun politistii. Masura vine si ca urmare a faptului ca multi dintre liceeni din Iasi provin din familii dezorganizate.

Anul trecut, elevii din mai multe scoli din Iasi au avut parte de intilniri mai putin obisnuite, din care au aflat riscurile la care se expun atunci cind incalca si cele mai elementare reguli impuse de legislatia din Romania. De fiecare data, la astfel de discutii iau parte si detinutii incarcerati in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, care le vorbesc tinerilor despre viata crunta din spatele gratiilor si cit de greu este sa rezisti moral si psihic in puscarie. Intre timp, politistii trag si un semnal de alarma in randul tinerilor si incearca sa previna faptele antisociale, la care orice adolescent este predispus, in special in afara orelor de scoala.

Detinutii merg si le vorbesc copiilor despre ce inseamna consecintele implicarii in fapte penale, mediul penitenciar, cum ii afecteaza. Discutiile sunt dinamice, copiii sunt impresionati cand vine cineva si le spune, din experienta directa, ce inseamna sa faci o fapta penala si ce inseamna mediul penitenciar.”, a declarat Cms Anca Iftodi din cadrul Biroului de Prevenire IPJ Iasi.

Politistii de la Biroul de Preventie si Prevenirea Criminalitatii, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, vor continua si campaniile de informare si prevenire a violentelor intre elevi. Fenomenul numit bulling a luat amploare in Romania, in ultimii ani.

Din pacate, fenomenul a existat intodeauna, sicane, hartuiri, agresiuni verbale sau fizice, au existat si cand eram noi elevi. Acum, constientizam mai mult efectele pe care le au ei in dezvolvarea armonioasa a unui elev. Incercam sa senzibiizam pe toata lumea, sa intervina la situatii din acestea, sa nu se ajunga la cazuri mai grave.”, a adaugat Cms Anca Iftodi.

In acest an, campaniile de preventie, organizate de Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Scolar, vor continua in mai multe licee din municipiul Iasi. In mare parte din asftfel de institutii de invatamant, gradul de delicventa a scazut.