Elevi suceveni, cu medii de 4 și 5, primesc burse de merit de 450 de lei/lună

Noile criterii în funcție de care elevii primesc burse de merit dau naștere la o mulțime de situații absurde, în care elevi cu medii de repetenție sunt recompensați de Ministerul Educației cu burse de 450 de lei pe lună.

Astfel de cazuri întâlnim la clasele profesionale, la clasa a IX-a, aproape fiecare liceu tehnic având în centralizările sale elevi cu medii 4 și 5 care figurează pe lista merituoșilor.

Noua metodologie aprobată de ministerul de resort prevede faptul că primii 30% dintre elevii unei clase, pornind de la media cea mai mare către cea mai mică, vor fi răsplătiți cu burse de merit, fără a exista o limită de medie, un plafon care să-i excludă pe elevii care au medii sub un anumit prag.

Deci, da, se poate lua bursă de merit cu medii de 2, 3, 4 sau 5 dacă elevii sunt în primii 30% din clasă, totul spre disperarea elevilor care învață la licee de top, au medii peste 9, însă, potrivit legii, nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de minister.

„Am ajuns să plătim elevii doar că vin la școală”

Prof. Maria Teodoreanu, directarea Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, a menționat că la liceul pe care îl conduce sunt elevi cu medii de 4 și 5 care beneficiază de burse de merit.

„Burse de merit cu medii mici, chiar și sub 5, apar la clasa a IX-a, la învățământ profesional, unde la acordarea bursei se ține cont de media de admitere. Or în aceste cazuri vorbim de medii de admitere mici, de elevi care au medii modeste la evaluarea națională sau chiar nu au susținut acest examen. La Colegiul Tehnic <Petru Mușat> Suceava sunt burse de merit pentru elevi cu medii de admitere de 4, 5, la profesională, clasa a IX-a. La celelalte clase, media urcă. În total, avem în această lună 259 de burse de merit, 27 de medii sunt sub 5”, a explicat Maria Teodoreanu.

Situație similară și la un alt colegiu tehnic sucevean.

Prof. Delia Irimia, directoarea Colegiului „Samuil Isopescu” Suceava, a menționat că cea mai mică medie pentru care acordă bursă de merit este de 5,29, la clasa a IX-a, tot la clasa profesională.

„Într-adevăr ar fi trebui să existe un prag de acordare a acestor burse. Condiția este ca acești elevi să aibă nota 10 la purtate, dar nu există o altă condiție în ceea ce privește media”, a menționat prof. Irimia.

La Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava sunt 20 de elevi de clasa a IX-a cu medii sub 5 care primesc stimulente financiare, potrivit reprezentanților școlii. Iar scenariul este similar în toate liceele cu clase profesionale din județ.

„Am ajuns să plătim elevii doar că vin la școală”, conchide un director din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *