Elevele de la Colegiul Silvic din Bucovina dau lecții de tăiat cu drujba

Știu să mânuiască drujba la fel de bine cum pot fi cochete și feminine, reușesc să doboare un arbore, să cepuiască sau să fasoneze un buștean la fel de bine precum se pricep la lecțiile din literatura română sau gramatică.

Sunt activități care fac parte din programul zilnic al câtorva eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, adolescente care din toamna anului trecut se pregătesc pentru participarea la un concurs european destinat tinerilor silvicultori, care va reuni elevi din 24 de țări.

Elevele de la Colegiul Silvic din Bucovina dau lecții de tăiat cu drujba

Iulia Moisa, Ioana Scheuleac, Ana Cirstinaru, Petronela Lesenciuc și Diana Boca, din clasele a IX-a și a XI-a, alcătuiesc echipa de fete cu care colegiul câmpulungean se va prezenta în competiția internațională.

Le așteaptă peste 20 de probe (Mânuirea motoferăstrăului constând in cinci subprobe: schimbarea lanțului, tăierea de precizie a buștenilor, tăierea combinată a buștenilor, doborârea unui arbore/ catarg, cepuirea bușteanului și Traseul forestier constând în 16 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice: calcularea vârstei arborelui, înălțimea arborelui pe picior (m), numărul de arbori la hectar, panta terenului, diametrul, volumul mediu al unui arbore, mărimea unei suprafeţe delimitate, recunoașterea unor specii de arbori, acordarea primului ajutor etc.).

Primul an în care Colegiul Silvic trimite în competiție o echipă de fete

Pentru probele de mânuire a motofierăstrăului se pregătesc zilnic de luni până vineri, cu profesorul Cristian Barbu și ing. Claudiu Popescu, iar pentru proba de traseu forestier se pregătesc cu prof. Michaiel Piticar.

„Este primul an în care Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung trimite în această competiție o echipă de fete, cred că suntem singurul colegiu silvic din România care va fi reprezentat și de un echipaj feminin. Începutul a fost un pic mai greu până s-au obișnuit cu motofierăstraiele, până au dobândit anumite cunoștințe, până au asimilat regulile pentru securitatea și sănătatea în muncă. Ele au mai lucrat cu drujba, fiecare acasă, dar după ureche, însă acum totul trebuie făcut într-un mod sigur și organizat. Încercăm să ne pregătim cât mai bine, zilnic și suntem pe drumul cel bun.

De regulă, echipele de fete participă la acest concurs după al doilea an de pregătire, însă noi avem la dispoziție doar câteva luni. Sunt trei eleve de clasa a IX-a și două din clasa a XI-a.

Acum ele știu ce au de făcut, însă trebuie să ne axăm mai mult pe corectitudine și viteză”, a explicat prof. Cristian Barbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *