Elev eminent ieșean acceptat la 3 facultăți din Marea Britanie

WhatsApp Image 2022-01-10 at 15.40.46

Deși are doar 18 ani, Radu, un tânăr din Iași vrea să părăsească România pentru a-și continua studiile în Marea Britanie. Visul lui este să devină avocat și astfel a ajuns să depună dosare la 5 facultăți din UK. La 3 dintre ele a fost deja acceptat. Singurul prag pe care trebuie să-l mai treacă este calificativul de la bacalaureatul internațional pe care îl va susține în această vară.

„Asta este de la o universitate din Glasgow, cea la care am primit și bursă. Confirmarea de la York, cumva toate ofertele acestea sunt condiționate de bacul internațional”, spune elevul Radu Ciobanu.

Radu Ciobanu este în clasa a 12-a la un liceu privat din Iași. Până în clasa a 10-a a studiat la Colegiul Național, dar invățămnâtul de stat nu-i oferea oportunitatea de a se pregăti pentru studiile de licență în străinatate. A invățat intensiv engleză, așa că a ales Marea Britanie ca destinație de studii.

„Am învățat limba engleza de când eram mic. M-am gândit și la Olanda, și la Franța unde este stabilită mama mea. Anglia mi s-a parut că are renume educațional. Am depus dosar la 5 facultăți, la trei dintre ele am primit răspuns pozitiv, la una dintre ele am primit răspuns negativ și de la una aștept răspunsul”, a adăugat Radu.

Facultățile din România nu s-au aflat pe lista ieșeanului. Acesta este de părere că sistemul din țara noastra nu i-ar permite să se dezvolte suficient de bine.

Sincron Radu Ciobanu, 18 ani

„Mie mi se pare un sistem destul de închis. Îl privesc ceva mai închis decât în afară, incorect, influențabil”, crede elevul.

Primul pas pentru a renunța la România l-a făcut mama tânărului, în urmă cu 1 an și jumătate. Acum este medic stomatolog în Franța și susține decizia fiului.

„Este o dovadă că tot efortul pe care l-am depus timp de 18 ani a meritat pe deplin”, a declarat Alina Ciobanu, mama lui Radu.

În ciuda taxelor de scolarizare uriase din Marea Britanie, odata cu iesirea din Brexit, elevul nu a ezitat sa incerce. Bursa pe care o acorda una din facultatile la care a fost acceptat ii este suficienta pentru a duce un trai decent, spune tanarul.

„Cred că o să merg pe Glasgow pentru că am primit bursa. Ajuta foarte mult, mai ales acum în condițiile acestea cu Brexitul unde s-au mărit destul de mult taxele”, a spus Radu.

„A ajunge independent financiar m-aș baza mai mult să fie după facultate, decât în timpul facultății”, a zis Cirprian Ciobanu, tatăl băiatului.

Pentru a fi acceptat îi trebuie calificativul „A” la bacalaureatul internațional. În total, 35.000 de studenți români studiază în afara țării și aproape 10.000 în Marea Britanie.