Egiptul, SUA și Israelul au convenit asupra încetării focului în sudul Fâșiei Gaza și deschiderii punctului de trecere Rafah

Israelul, Statele Unite și Egiptul au convenit asupra unei încetări a focului în sudul Fâșiei Gaza la ora 9 dimineața, o data cu deschiderea de către Egipt a punctului de trecere a frontierei Rafah pentru evacuarea cetățenilor străini din Gaza și a ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, au declarat pentru Reuters două surse de securitate egiptene.

Sursele au declarat că încetarea focului va dura câteva ore, dar nu au fost clare cu privire la durata exactă. De asemenea, acestea au declarat că, țările au convenit ca Rafah să fie deschis până luni, la ora 14.00 GMT, ca o redeschidere inițială de o zi.

Solicitate pentru confirmare, armata israeliană și ambasada SUA din Israel nu au avut niciun comentariu imediat. Acest lucru nu a fost confirmat imediat nici de oficialii din cadrul mișcării Hamas, care guvernează Gaza.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat reporterilor din Egipt că punctul de trecere se va deschide pentru ajutorul umanitar. „Punem la punct – împreună cu Națiunile Unite, cu Egiptul, cu Israelul, cu alții – mecanismul prin care să introducem ajutorul și să îl ducem la oamenii care au nevoie de el”, a declarat Blinken.

Anterior, duminică, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat pentru CNN că Hamas a împiedicat oamenii să părăsească Gaza prin punctul de trecere Rafah. Trei surse americane care cunosc situația au declarat, de asemenea, pentru NBC că nu este clar dacă Hamas va deschide partea lor de trecere de la Rafah.

Oficialii care lucrează la deschiderea punctului de trecere Rafah au afirmat, de asemenea, că Israelul nu se va angaja să nu atace camioanele care intră în Gaza, a relatat duminică The Washington Post. Un oficial diplomatic a declarat pentru Washington Post că au loc negocieri pentru a permite Israelului să inspecteze camioanele cu ajutoare.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *