Efoturi pentru un mediu mai curat în comuna Butea

Comuna Butea depaseste in fiecare an pragul impus de legislatie in privinta colectarii selective, depasind pragul de 50 la suta. Locuitorii comunei s-au obisnuit cu criteriile de selectie a deșeurilor menajere, de plastic și carton pentru facilitarea procesului de reciclare.

Municipalitatea a explicat locuitorilor avantajele colectarii selective. In momentul în care gunoiul ajunge selectat în pubele separate, prețul pentru serviciul de salubrizare scade, fapt care i-a motivat și mai mult pe oameni să-și consolideze spiritul civic și să îndeplinească obligațiile impuse.

Anti Anton – Primar Comuna Butea: ,,Le-am explicat și vom continua să le explicăm să fie atenți, să recicleze cât mai bine și să nu scoată foarte mult gunoi menajer, în sensul că, cojile de portocală, cojile de banană este un deșeu biodegradabil care poate fi așezat într-un colț în grădină sau în curte și la un moment dat, după ce putrezește, poate fi folosit ca îngrășământ”.

La inceput locuitorii nu intelegeau de ce trebuie sa selecteze separat. Totusi s-au desfasurat mai multe campanii de constientizare a populatiei, s-au distribuit fluturasi cu modul in care trebuie facuta colectarea si actiuni de stranger a deseurilor iar rezultatele au inceput sa se vada.

Anti Anton – Primar comuna Butea: ,,Diferența este foarte mare, în sensul că, cel puțin la mine în comună am păstrat acele pubele pentru deșeu selectiv. Cred că avem 18 sau 21 de platforme, în care avem pubele mari la aproximativ 1-1,5 m cubi, în care cetățeanul de rând merge și lasă deșeul selectiv. În afară de acest aspect, dăm oameilor când trece mașina și ridică deșeul selectiv, dăm oamenilor saci în care să pună acest deșeu selectiv”.

Cetățenii care se abat de la regulile impuse, refuzând să selecteze deșeurile conform indicațiilor dar si cei care aruncă resturile în spațiile publice sau pe câmp, primesc avertismente sau sunt amendați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *