Efectele negative ale caniculei asupra județului Iași

canicula

Temperaturile ridicate din ultima perioada au avut efecte negative la nivelul judetului. Pe deoparte, zeci de persoane au ajuns la spital din cauza caniculei, iar pe de alta parte, autoritatile incearca sa gaseasca solutii pentru a acoperi necesarul de apa potabila si menajera.

Doar in ultimele zile, zeci de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi deshidratate dupa ce au stat prea mult la soare. Cel mai recent caz a fost al unei femei în vârstă de 52 de ani care a ajuns la spital dupa ce a stat cateva zeci de minute in soare. Aceasta a fost adusa cu ambulanța la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași într-o stare gravă.

Mulți pacienți ajung în acest zile cu temperaturi foarte crescute în urgență. Marea majoritate cu boli decompensate. Puțini sunt cei cu urgențe legate de căldură. Am primi un caz, o femeie care după expunerea la soare a avut o stare lipotimică, insolație și s-a constat în evaluarea din Unitatea de Primiri Urgențe o modificare a electroliților, o scădere a sodiului odată cu semne de deshidratare.” a transmis Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Medicii recomandă populației să evite ieșirile la orele prânzului, când sunt înregistrate temperaturi ridicate.

„Recomandarea este de consum de lichide bogate în săruri minerale, apa minerală, care are și sodiu, sucuri naturale, o serie de vegetale care au electroliți, legume și fructe, care să acopere nevoile organismului”, a mai declarat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Măsuri au fost luate și în cazul persoanelor care desfășoară activități în aer liber. Acestea vor lucra seara sau noaptea, în schimburi pentru a nu fi expuse temperaturilor ridicate.

Sincron Mihai Chirica, primar municipiul Iași

„S-au scurtat programele de lucru pentru după-amiază pentru cei care fac Servicii Publice, atât pentru salubritate, cât și cei de la SPI și Citadin, cel din urmă trecând la un program de la 06.00 dimineața până în orele 13.00 și tură de noapte. Și colegii noștri de la Salubris și-au dat ore libere în perioada de caniculă, s-a stropit și în weekend. Avem un deficit de apă imens care ne creează mari probleme în aprovizionarea cisternelor cu apă. Extragem apă din Ciric, cât o să mai putem și de acolo, pentru că debitul este la jumătate pe care îl are de regulă” a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Autoritățile mai trag un semnal de alarmă și asupra consumului de apă pentru că rezervele de la nivelul județului sunt în scădere. Din cauza in exces a apei, resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora. În aceste condiții, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalele orare estimate 06.00 – 10.00 și 18.00 – 22.00, către utilizatorii din localitățile Pietrărie și Păun din comuna Bârnova.