Economistul Cristian Paun despre taxa pe operatiuni bancare: “Nu stiu cine-l sfatuieste pe Nicusor Dan dar numai in belele il baga!”

PSD nu isi asuma introducerea taxei pe operatiunile bancare, a precizat Florin Manole, purtatorul de cuvant al formatiunii politice. Propunerea se pare, ca a fost lansata de Radu Burnete, consilierul prezidential al lui Nicusor Dan.

“Chiar dacă nu am propus-o noi, dacă a propus-o un anumit partid trebuie să o argumenteze inclusiv public pentru că așa ceva n-ar trebui să fie o temă altfel decât publică. Este mult prea important și este semnificativ pentru fiecare cetățean, astfel încât subiectul trebuie să fie pe masa dialogului public”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Economistul Cristian Paun desfiinteaza aceasta taxa aflata in discutie la momentul stabilirii masurilor pe care noul Guvern va trebui sa le adopte:

“1. Dublează TVA: în principiu, nu poți pune două taxe pe vânzări. Nu poți avea și TVA și o taxă plătită când cumperi cu TVA. Procent din ceea ce cumperi. Ori una, ori alta. Sunt două taxe care fac același lucru. Sumă fixă / tranzacție e nasoală și nedreaptă rău. Desigur, guvernul o preferă pe cea pe plățile prin bănci pentru că nu are regularizare de TVA, încasează integral taxa. Doar că, în acest caz, ar trebui renunțat la TVA. De fapt, chiar triplează TVA, având în vedere că avem și taxa pe cifra de afaceri astăzi în vigoare. Deci, în anumite cazuri, vom aplica 3 taxe diferite pe vânzări. Suntem de râsul lumii.

2. Nu este clar care vor fi excepțiile. Și vor trebui să fie foarte multe. Altfel, taxa devine extrem de nocivă și abuzivă. De exemplu: eu primesc banii de la angajator prin transfer bancar din contul lui în contul meu. Impozitul apare. Apoi, eu plătesc din acest cont la magazin. Mai apare odată impozitul. De ce îl plătesc de două ori? Sau: îmi transfer bani în contul de economii. Plătesc impozit. Scot depozitul și dobânda. Plătesc iar impozitul. Îl plătesc de două ori? Când iau un credit, banii se transferă în contul curent al debitorului. Se va plăti impozit? Apoi, fiecare rambursare se face din cont în cont. Se va plăti impozit? De două ori? Excepțiile numeroase vor face legea inaplicabilă;

3. Impozitul nu va putea să taxeze plățile dintre doi cu crypto. Niciodată. Doar dacă cel care primește crypto vrea bani în numerar. Dar, poate obține numerar din străinătate. De la vecini. Poate evita ușor taxa asta;

4. Impozitul va încuraja evitarea băncilor, evitarea plăților electronice. Vom trece toți pe numerar. Anagajatorii vor reveni la plățile cu numerar. Crește evaziunea;

5. Preferința pentru numerar va definanciariza și mai mult România. Intermediarii financiari vor pierde. Oricum au cel mai mic câștig / client din toată UE în momentul de față. Sectorul bancar va fi puternic zdruncinat. El este important pentru economisiri, pentru dezvoltare, pentru acumulare de capital. Și așa suntem la pământ cu intermedierea financiară. Încă un motiv să fim și mai la pământ.

Nu știu cine îl sfătuiește pe Nicușor Dan dar numai în belele îl bagă. Nu mai aberații, care mai de care, apar în spațiul public. Așteptările sunt extrem de mari. Și nu în direcția unor astfel de aberații… Oameni vor altceva. Nu amatorismul pesedisto-socialist din ultimele decenii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *