Economist iesean dupa plafonarea preturilor la energie si gaze: „Acesta nu este un Guvern nici liberal, nici social democrat!”

plafonare

Pe fondul escaladarii scandalului facturilor uriase de energie electrica si gaze, Guvernul a hotarat sa plafoneze preturile pentru doua luni incepand cu data de 1 februarie. Masura a fost comunicata astazi de premierul Nicolae Ciuca furnizorilor de energie electrica si gaze, intr-o intalnire la Palatul Victoria. Potrivit ANPC, peste 2 milioane de facturi au fost recalculate pana acum iar peste 100 controale sunt in derulare la operatorii economici furnizori de energie electrica si gaze.

Primul ministru a prezentat astazi soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici si industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu cresterea plafonului de consum pana la care se aplica această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universitati si alte institutii de invatamant, spitale, instituții de cultura si religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice sau ONG-uri.

Dan Chirlesan – economist: „De unde dă Guvernul? Cum poate Guvernul să plafoneze prețuri la bunuri și servicii care sunt produse de altcineva? Doar în ipoteza în care producătorul este de fapt o întreprindere tot a statului, atunci Guvernul poate să facă așa ceva. Dacă în schimb Guvernul vine și plafonează dorința lui Iulian Dascălu de a da salarii la compania lui s-ar putea ca Iulian Dascălu să nu-l bage în seamă. Părerile sunt cu siguranță împărțite. Un ochi râde și altul plânge. Cei care vor primi vor râde, cei de la care li se ia, vor plânge, dar acesta nu este un guvern liberal, nici măcar social democrat”.

Potrivit premierului, plafonul la energie electrica va scade de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt. De asemenea, limita consumului va fi marita de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensarea de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM-uri si consumatorii mari va fi plafonat pretul la 1 leu per kilowatt.


La gaz plafonul va scadea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, scoli, spitale, biserici, industria alimentara, se va asigura un pret de 0,37 lei per kilowatt.

Dan Chirlesan – economist: „Sunt intr-adevăr persoane care au fugit către firme de apartament care le-au vândut iluzia că le vor da energie gratis și acum, firmele respective, nu au de unde să o cumpere și nu au cum să o oferteze mai departe. După cum sunt și alte firme mari, pe cei care au luat sancțiuni de 200.000 RON, cum este ENEL-ul care s-au considerat suficient de aroganți să nu aplice niște dispozitive legale care erau deja trecute prin Monitorul Oficial”.

La consultarile de la Palatul Victoria, furnizorii şi-au asumat responsabilitatea de a storna şi de a reface facturile emise eronat pana acum. Cele achitate deja se vor deduce din următoarea factura.

Impactul bugetar pentru cele doua luni de plafonare va fi de 3 miliarde de lei.