Economia ieseana s-a descurcat neasteptat in pandemie

paul butnariu 0

Pandemia nu a lovit atat de crunt in economia ieseana. Cifrele de afaceri ale companiilor locale in 2020 au scazut cu doar 2% fata de media romaneasca din 2019. In domeniul HoReCa au scazut dramatic incasarile in ultima perioada ajungand in Iasi doar la 68%.  Totusi, domeniul IT s-a dezvoltat exponential, la fel ca si constructiile sau comertul.

Dupa doi ani de pandemie, cifrele economiei din Iasi arata imbucurator, spun specialistii.

Paul Butnariu- presedinte Camera de Comert si Industrie Iasi: „Cifra de afaceri a intregii economii iesene in 2020 fata de 2019 a fost de 98%, deci am avut o scadere de 2% mai mica decat media romaneasca si mult mai mica decat media europeana. Prin urmare, Iasiul s-a descurcat in pandemie  pe diverse tipuri de activitati, cum ar fi a scazut un pic si numarul salariatilor. Am produs 98% si am avut numarul salariatilor de 97%, deci putem spune chiar ca productivitatea a si crescut”.

In unele domenii s-au inregistrat cifre uimitoare fata de pesimsmul afisat de analisti.

Paul Butnariu- presedinte Camera de Comert si Industrie Iasi: „In domeniu IT cifra a crescut cu 11%, domeniul constructiilor a crescut cu 9%, domeniul comertului ramane preponderent in economia ieseana, a crescut cu 3%. In contrapartida, avem situatia in care in domeniul HoReCa, cifra de afaceri a fost de 68%, deci o scadere dramatica”.

Totusi, un al patrulea val al pandemiei este posibil sa loveasca tot in domeniul HoReCa, spun specialistii, care in prezent spera la o revenire a industriei turismului si alimentatiei.