Eclipsă parțială de soare în România

WhatsApp Image 2022-10-25 at 15.36.23

Iesenii s-au bucurat astazi de eclipsa de soare, un fenomen natural spectaculos. Ora de start a eclipsei a fost 12.23, maximul fiind atins in jurul orei 13.00 cu o acoperire de 44 la suta. Astfel, la orele amiezii, cei mici insotiti de parinti au mers in Parcul Copou de unde au putut admira fenomenul cu ajutorul telescopului si a ochelarilor speciali.

Specialiștii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din București au declarat ca locul optim pentru a urmări eclipsa de anul acesta a fost orașul Iași. Incepand cu ora 12 si 20 de minute, luna a acoperit Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenului a fost de 2 ore si 26 de minute, timp in care iesenii au fost cu ochii catre cer, cu ajutorul instrumentelor astronomice.

„A fost foarte interesant. Mi-a plăcut foarte mult fiind prima dată când am văzut. M-am documentat inainte fiind un eveniment nou și am înțeles că următoarea eclipsă va fi prin 2081.”, a spus un curios.

Desi este un fenoment natural, acesta nu poate fi vizibil cu ochiul liber sau cu ochelarii de soare pentru că radiatiile pot duce la pierderea vederii.

Silviu Gurlui – profesor Facultatea de Fizică: „E un fenomen natural, spectaculos, deopotrivă pentru toți și pentru specialiști cu atât mai mult, pentru cei care fac cercetarea razelor solare care se împrăștie în atmosferă sau care trec direct prin atmosferă.  Sunt anumite radiații cu anumite culori care sunt mai predominante în  această perioadă și anume, cele într-un domeniu de 500-600 nanometri sunt mai atenuate acum, dominând cele spre albastru și cele spre roșu ca intensitate. De aceea trebuie să ne luăm măsurile de precauție adecvate.”

Specialistii spun ca urmatoarea eclipsa o vom putea vedea abia peste sapte ani, in 2029.