Echipele de salvare pleacă de pe tot globul pentru a ajuta Turcia în urma cutremurului

255840

Echipe de salvare de pe tot globul, inclusiv din Statele Unite, Israel, Japonia, Elveția, Grecia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Malaezia, Taiwan și Rusia au plecat pentru a fi trimise în Turcia în urma unui cutremur devastator care a lovit regiunea de sud-est a țării.

Cutremurul a afectat 10 orașe și a făcut peste 2.900 de morți, numărul răniților depășind 15.000, potrivit rapoartelor oficiale.

În declarația Ministerului pentru Situații de Urgență al Azerbaidjanului, s-a raportat că două avioane care transportă materiale de ajutor umanitar vor pleca spre Turcia în viitorul apropiat, la instrucțiunile președintelui Ilham Aliyev.

În declarație, s-a precizat că unul dintre avioane avea un spital de campanie complet echipat. Medicii azeri vor lucra în spitalul care urmează să fie stabilit într-una dintre regiunile cutremurului.

Pe celălalt plan, există materiale precum corturi, pături și încălzitoare.

O echipă de salvare grecească, formată din 21 de pompieri, doi medici, trei personal medical de urgență, doi câini de căutare și salvare și specialiști din Unitatea Greacă Specială de Răspuns la Dezastre (EMAK), a plecat, de asemenea, pentru a fi transportată pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare în Kahramanmaraş.

Echipa a plecat de pe aeroportul Elefsina de lângă Atena și a ajuns la Baza Aeriană Incirlik din Adana cu ajutorul unei aeronave C-130 de la Forțele Armate Elene.

Șeful EMAK, Dimitris Rupas, a declarat într-o conferință de presă că echipa sa are experiență și este pregătită să lucreze profesional pentru a salva cât mai multe vieți, la fel cum ar face-o în propria țară.

Într-o demonstrație de ajutor reciproc, Grecia și Turcia s-au susținut reciproc în vremuri de nevoie în trecut, cum ar fi în timpul cutremurului din Marmara din 1999 în Turcia și cutremurul din Atena din 1999.

Experții și salvatorii elvețieni cu câini de serviciu se pregătesc înainte de a zbura către cutremurul din Türkiye, pe aeroportul din Zurich, Zurich, Elveția, 6 februarie 2023. (Fotografia EPA)

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA „se află în proces de desfășurare” a echipelor de 79 de persoane, în plus față de personalul aflat deja la fața locului, „pentru a sprijini eforturile turcești de căutare și salvare și pentru a ajuta la abordarea nevoilor tuturor celor care au a fost rănit sau strămutat de cutremur.”

„USAID și Pentagonul se coordonează acum cu omologii lor turci pentru asistență suplimentară. Și, desigur, partenerii umanitari sprijiniți de SUA vor răspunde la distrugerea din interiorul Siriei”, a spus el reporterilor, referindu-se la agenția de ajutor extern a SUA.

Armata israeliană a declarat că trimite o echipă de căutare și salvare formată din 150 de ingineri, personal medical și alți lucrători umanitari în Turcia. Delegația urma să părăsească Israelul luni seara. Armata a spus că va oferi „asistență imediată în eforturile de salvare a vieții”.

Echipa comună de ajutor umanitar „Olive Branches”, care cuprinde Forțele de Apărare Israelului, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării lor, va pleca din Israel pentru zonele din Turcia afectate de cutremur.

Echipa, formată din aeronave forțelor aeriene israeliene, va pleca de la baza forțelor aeriene Nevatim și este de așteptat să înceapă misiunea de căutare și salvare imediat după sosire. O echipă de pionier a plecat deja în Turcia luni după-amiază, potrivit declarației.

Avionul care transporta o echipă de salvare și ajutor umanitar din Uzbekistan către regiunile din Türkiye afectate de cutremur a pornit deja.

În declarația făcută de Oficiul Prezidențial al Uzbekistanului s-a spus că echipa de salvare formată din 100 de persoane din Ministerul pentru Situații de Urgență din Uzbekistan a plecat, iar avionul transportă vehicule și echipamente speciale și materiale de ajutor umanitar au decolat de pe aeroportul Tașkent pentru a participa la eforturile de ajutorare.

Japonia își va trimite echipa internațională de salvare în caz de urgență și în zona cutremurului din Türkiye.

Echipa, formată dintr-o echipă principală de trei membri și o echipă de salvare de 15 persoane, va pleca de pe aeroportul Haneda și va ajunge în Adana prin Istanbul. Echipa este programată să ajungă la aeroportul din Istanbul la 6:25, marți, ora locală.

S-a raportat că Taiwan a trimis o echipă de căutare și salvare de 40 de persoane în Turcia.

Potrivit știrilor agenției CNA din Taiwan, Agenția Națională de Pompieri (NFA) a anunțat că 40 de personal de căutare și salvare, cu trei câini special dresați și 5 tone de vehicule și echipamente, au plecat spre Turcia cu avionul Turkish Airlines la ora 22:25. ora locală (17:25 STI).

Ministerul Rusiei pentru Situații de Urgență a anunțat că mai devreme o echipă de salvare de 100 de membri și două avioane IL-76 au fost pregătite pentru asistență în urma cutremurului.

Malaezia va trimite o echipă de căutare și salvare care să asiste și în eforturile de ajutorare.

„Un total de 75 de membri ai echipei speciale de căutare și salvare din Malaezia (SMART) vor fi trimiși în Türkiye în această seară printr-un zbor Turkish Airlines, aducând cu ei echipamentul care va fi folosit în operațiunile de căutare și salvare”, a spus Armizan Ali, un Ministrul malaezian, a declarat într-un comunicat.

Ministerul spaniol de Externe a anunțat, de asemenea, că a mobilizat trupe și drone din Unitatea Militară de Urgență pentru a ajuta Turcia. Ajutorul și personalul Spaniei au ajuns pe aeroportul Malatya, unde autoritățile turce au înființat centrul internațional de ajutor.

„Spania pregătește ajutor suplimentar de care țările afectate și populațiile lor ar putea avea nevoie”, a adăugat acesta.

O unitate cu o vastă experiență în cutremurele și recuperarea oamenilor din întreaga lume însoțește trupele spaniole la Malatya, a anunțat Ambasada Spaniei la Ankara mai târziu în cursul zilei. Unitatea a venit anterior în ajutorul Turciei în urmă cu doi ani pentru a stinge incendiile cu avioane, a adăugat ambasada.