Echipa MAVIS de la UMF Iași, pionierii inimii artificiale pentru copii, în finala HeartHackathon 2024

Echipa MAVIS Artificial Heart de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va reprezenta România în finala competiției mondiale HeartHackathon 2024, care se va desfășura în Ustunomiya, Japonia, pe 12 noiembrie.

Dintre cei 38 de studenți care compun echipa MAVIS, majoritatea provenind din Facultatea de Bioinginerie Medicală, trei dintre ei vor participa la finala din Japonia.

Echipa UMF Iași care va pleca în Japonia este formată din:

Vlad Onceanu, doctorand în anul I
Ana Bunduc, masterand în anul II, Facultatea de Bioinginerie Medicală
Otilia Pintilii, studentă în anul IV, Facultatea de Bioinginerie Medicală
Drd. Alexandru Plesoianu, coordonatorul echipei

UMF IAȘI MAVIS va concura alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda și Suedia. Echipa de studenți de la UMF Iași s-a evidențiat anul trecut prin câștigarea premiului „The most advanced design”, iar în acest an va prezenta un nou proiect: o inimă artificială miniaturizată destinată pacienților pediatrici, controlată printr-o aplicație mobilă.

„Probabil este cea mai mică inimă artificială din lume. Din ce ştim, din literatura de specialitate, este cea mai mică artificială dezvoltată până acum. Dar o să vedem în Japonia cu ce proiecte vin şi celelalte echipe. Această inimă artificială a fost proiectată pentru un debit necesar unui nou născut, dar poate să crească această capacitate. O altă inovaţie pe care o aducem este eliminare a două din cele trei componente externe. Avem doar o singură componentă, o baterie smart, wireless, care transmite energia fără fir. Controlul asupra dispozitivului este realizat dintr-o aplicaţie de pe telefonul mobil, pacientul poate vizualiza toţi parametrii, care este nivelul de încărcare al bateriilor, dar şi viteza pompei şi debitul cardiac. De asemenea, este şi un buton de urgenţă. Desigur, urmează să dezvoltăm şi o interfaţă pentru medic pentru a avea doar el acces la setările iniţiale”, a explicat Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS pentru stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *