“E vremea colindelor” editia a IV-a

colinde

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului-Concurs de colinde tradiționale românești, ”E vremea colindelor!”, desfășurată la Biserica Toma Cozma, s-a bucurat de succes.

Sâmbătă, 14 decembrie a.c., în intervalul orar 11.00-15.00, la Biserica Toma Cozma din Iași s-a desfășurat Festivalul-Concurs de colinde tradiționale românești ”E vremea colindelor!”, ajuns la ediția IV-a. Pentru prima dată anul acesta festivalul s-a organizat în municipiul Iași, și datorită Părintelui Mihai Mărgineanu paroh la Biserica Toma Cozma:  ”Am primit cu drag propunerea și am semnat Acordul de Parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cunoaștere și aprofundare a bogatului tezaur de cântări și manifestări cu care românii din această zonă a țării înfrumusețează Sărbătoarea Nașterii Domnului. Concursul i-a așezat în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele ocupă meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social.” –  a specificat Părintele Mihai Mărgineanu printre alte multe amintiri, evocări și semnificații despre colinde.

În deschiderea Festivalului-Concurs, a fost invitat și domnul Lector dr. Bogdan Constantin Neculau, Directorul Departamentului de Învățământ Preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care a subliniat în discursul său: ”Naşterea Mântuitorului, deşi petrecută cu două milenii în urmă, este mai actuală ca oricând. Pentru creștini, în fiecare an, Hristos se naşte, nu doar s-a născut (Hristos se naşte, măriţi-L, Hristos din ceruri, Întâmpinaţi-L). Ascultând colindele creştine, simţim parcă un fior de sfinţenie şi de bucurie, ce vine de undeva, de departe, prin veacuri, pentru că ele își au originea în pridvorul vechilor biserici românești, împărtășind un aer arhaic de cronică și cazanie. Poezia siderală a colindelor Îl apropie pe Dumnezeu de noi; întotdeauna neamul nostru a ştiut cum nu se poate mai bine să-L aducă pe Dumnezeu la el acasă, an de an, generaţie de generaţie. Sărbătoarea Nașterii Domnului… colindele sunt ale noastre, ale tuturor, din veac… De aceea sunt mereu actuale. Istoria lor se identifică cu istoria neamului. Ne-au asigurat că suntem acasă şi că Dumnezeu este cu noi. Sau că Dumnezeu este la El acasă. Nu se poate concepe sărbătoarea Crăciunului fără colinde, așa cum nu ni le putem imagina în afara acestei perioade. E minunat că astăzi această biserică emblematică a Iașului va răsuna de gingașe cântări de preamărire. Școala s-a regăsit întotdeauna în Biserică fiind, împreună, cele două instituții fundamentale ale neamului nostru. Dacă noi, cei ce vremelnic revendicăm vremurile moderne, vom transmite mai departe, aşa cum ne-au poruncit înaintaşii, vestea minunii Întrupării Domnului, tradiţiile legate de aceasta, vom fi mai împliniţi. Iar Bunul Dumnezeu, Cel ce nu rămâne dator nimănui, va coborî în inimile noastre. Atunci, cu siguranţă, chiar într-o lume a confuziilor și trăirilor dilematice, vom fi învins.”

Astfel, la ediția din acest an, a participat un număr sporit de elevi, aproximativ 210, însoțiți de cadrele didactice de la diferite instituții de învățământ din județul Iași ieșene: Palatul Copiilor Iași, Școala Gimnazială Specială ”C. Păunescu” Iași, Liceul Tehnologic Special ”V. Pavelcu” Iași, Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos, Colegiul Național ”M. Eminescu” Iași, Colegiul Tehnic ”I. C. Ștefănescu” Iași, Liceul Teoretic ”M. Costin” Pașcani, Școala Profesională Tătăruși, Școala Gimnazială Costuleni, Școala Gimnazială Ciortești, Școala Gimnazială Heleșteni, Școala Gimnazială Ciohorăni, Școala Gimnazială Moțca, Școala Gimnazială Cucuteni, Școala Gimnazială Hărmăneștii Vechi, Școala Gimnazială Gâștești, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa.

 Festivalul-Concurs de colinde tradiționale „E vremea colindelor!” a fost organizat de Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa prin implicarea meritorie a cadrelor didactice Ana-Maria Bodai (Religie-cult ortodox), Maria Nicoleta Rotariu (Limba și literatura română), în parteneriat cu reprezentanții celorlalte instituții, respectiv: Biserica Toma Cozma, Inspectoratul Județean Iași, Protopiatul Pașcani, Biserica”Adormirea Maicii Domnului” – Ruginoasa, cu implicarea Părintelui Paroh Nicușor Olariu, Biserica ”Sfântul Nicolae”- Tătăruși, cu implicarea Părintelui Paroh Petru Ursache, Școala Profesională Tătăruși, cu aportul doamnei profesor Marinela Ursache  (Religie- cult ortodox), Școala Gimnazială Ciohorăni, Școala Gimnazială Moțca.

Scopul acestui tip de concurs a fost cel de a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a facilita un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași. 

Comisia de jurizare a acestei ediții a fost compusă din Pr. Constantin –Nichifor Hrestic (președintele juriului), licenţiat în Teologie Pastorală, absolvent şi licenţiat al Universităţii  de Arte “George Enescu” din Iaşi, coordonator al grupului de formare a cântăreților din bisericești din Iași, și dirijor a Coralei preoților, Părintele Paroh Petru Ursache (membru) de la Biserica ”Sfântul Nicolae”- Tătăruși, Mihaela Rusu (membru) – Profesor Ansamblu Coral la Palatul Copiilor din Iași, Nica Beatrice (secretar comisiei) – Profesor la Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași.              

În timpul Festivalului-Concurs, a avut loc și vernisajul expoziției  „E vremea colindelor”, ce a cuprins lucrări realizate de elevii participanți. Toți elevii care au participat la Festivalul-Concurs au primit diplome de participare, colăcei, dulciuri și alte surprize din partea organizatorilor.

 LISTA PREMIILOR OFERITE: 

la Festivalul Concurs ”E vremea colindelor!”, ediția a IV-a, 14 decembrie 2019:

I. Secțiunea grup vocal

¨ Premiu special pentru ținută folclorică: Grupul ”Sf. Nectarie” – Școala gimnazială Hărmăneștii Vechi

¨ Premiu special pentru colinde și ținută folclorică: Grupul ”Purtătorii luminii” – Școala gimnazială Heleșteni

¨ Premiu special pentru colinde psatice: Grupul ”Licuricii” – Școala Gimnazială Costuleni

¨ Premiu special pentru repertoriu inedit: Grupul ”Sf. Cuv. Natan din Putna” – Parohia Brătești

¨ Premiul I: Grupul ”Sf. Muceniță Ecaterina” – Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – Ruginoasa

¨ Premiul II: Grupul ”Oltea Doamna” – Colegiul Național ”M. Eminescu” Iași

¨ Premiul III: Grupul ”Sf. Pantelimon” – Școala Gimnazială Gâștești-Pașcani

¨ Mențiune: Grupul ”Vox Angelis” – Palatul Copiilor Iași

II. Secțiunea solist-vocal:

Categoria: 7-10 ani

¨ Premiul I: Iris Maria Hulei – Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – Ruginoasa

¨ Premiul II: Maria Petraru – Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – Ruginoasa

¨ Premiul III: Teofana Matcovici – Școala Gimnazială Heleșteni

Categoria: 11-14 ani

¨ Premiul I: Andreea Lepciuc – Școala Hărmăneștii Vechi

¨ Premiul II: Bianca Ilașca – Școala Gimnazială Heleșteni

¨ Premiul III: Denisa Asandi – Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Ruginoasa

¨ Mențiune: Mateea Bunduc – Școala Gimnazială Moțca

¨ Premiul special pentru ținută scenică: George Salbu Pascal – Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

III. Secțiunea trio

¨ Premiul I: ”Mugurași de Tătăruși” – Școala Profesională Tătăruși

¨ Premiul II: ”Frații Moise”- Palatul Copiilor Iași

Manifestările dedicate Sărbătorii Nașterii Domnului continuă la Biserica Toma Cozma în perioada 19-27 decembrie 2019

Micii colindători repetă intens pentru Concertul de colinde ”Să ne bucurăm de Domnul”, din data de 19 decembrie, ora 18.00

Și în acest an, alături de celelalte activităţi culturale, la parohia noastră se desfășoară, cu binecuvântarea și implicarea  Părintelui Paroh Mihai Mărgineanu, Cursul gratuit de Colinde, ajuns la ediția a XVI-a.  Acesta este adresat copiilor și tinerilor de toate vârstele, având ca  formator, ca și anul trecut pe Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica Toma Cozma, căruia îi mulțumim pentru dăruirea și profesionalismul de care dă dovadă. Ca și în anii precedenți, absolvenții Cursului gratuit de colinde, vor susține,  joi, 19 decembrie, ora 18.00, la Biserica Toma Cozma, tradiţionalul Concert de Colinde, ”Să ne bucurăm de Domnul!”. Seara de concert va fi presărată cu surprize. Intrarea va fi liberă pentru publicul larg, iar cine dorește va putea cunoaște mai multe dintre activitățile sociale și proiectele filantropice pe care Biserica Toma Cozma din Iași le organizează în preajma sărbătorii Nașterii Domnului.

Alte detalii: pe site-ul parohiei, pe pagina de facebook: Biserica Toma Cozma sau la tel. 0741 706 602 (Vasilica Onofrei, Voluntar, Specialist Relaţii Publice).

CONCERT ANIVERSAR DE COLINDE AL CORULUI PAROHIAL, 25 decembrie, ora 12.00

Bogata activitate liturgică și culturală a Corului Parohiei, desfășurată în timpul celor 20 de ani la Biserica Toma Cozma, va fi  marcată prin Concertul de Crăciun, miercuri, 25 decembrie, ora 12.00, ce va fi susţinut în biserică. Intrarea va fi liberă, iar bucuria se împărtășește din toată inima.

În toate cele trei zile de Crăciun, la Biserica Toma Cozma, sunt pregătite surprize și vor fi intonate colinde, în timpul și după Sfânta Liturghie.