E nevoie de noi taxe pentru super-bogații lumii. Cei mai bogați 1% oameni de pe planetă au obținut două treimi din avere după venirea pandemiei

bogati

Cei mai bogați 1% oameni de pe planetă au obținut două treimi din avere după venirea pandemiei, aceștia rotunjindu-și veniturile cu circa 26 de miliarde de dolari, arată un raport al organizației non-guvernamentale Oxfam.

În acest context, Oxfam a cerut acțiuni imediate după ce inegalitatea globală a crescut în urma izbucnirii pandemiei. Aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a ajuns la cei mai bogați 1% oameni de pe planetă.

Oxfam este o confederație britanică formată din 21 de organizații caritabile care luptă pentru eliminarea sărăciei.

Într-un raport care coincide cu reuniunea anuală a elitei globale de la Forumul Economic Mondial de la Davos, organizația de caritate a spus că cei mai bogați oameni au lumii s-au ales cu încă 26 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021. Aceasta a reprezentat 63% din bogăția totală nouă, restul revenind celor 99% din oameni.

Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute pentru cei super-bogați.

Politicile introduse pentru combaterea impactului economic al Covid 19 – cum ar fi reducerile ratelor dobânzilor și procesul de creare a banilor cunoscut sub numele de relaxare cantitativă – au sporit valoarea proprietăților și acțiunilor, care tind să fie deținute de oamenii super-bogați.

Averea combinată a miliardarilor a crescut cu 2,7 miliarde de dolari pe zi

Potrivit raportului Oxfam, pentru fiecare dolar câștigat în cei doi ani de către o persoană dintre cei 90% aflați în subsolul clasamentului, un bogat a câștigat 1,7 milioane de dolari.

În ciuda micilor scăderi din 2022, averea combinată a miliardarilor a crescut cu 2,7 miliarde de dolari pe zi. Câștigurile pandemiei au venit după un deceniu în care atât numărul, cât și bogăția miliardarilor s-au dublat.

„Realitatea economică actuală este un afront la adresa valorilor umane de bază. Sărăcia extremă crește pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape un miliard de oameni suferă de foame, dar pentru miliardari, fiecare zi este una bună. Crizele multiple au împins milioane de oameni la pragul colapsului. Guvernele trebuie să înceteze să acționeze în interesul personal al câtorva oameni. Cum putem accepta un sistem în care cei mai săraci oameni din multe țări plătesc taxe mult mai mari decât cei super-bogați? Guvernele trebuie să introducă acum taxe mai mari pentru cei super-bogați”, afirmă Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam Marea Britanie.

Cum motivează Oxfam cererea de supra-taxare a super-bogaților lumii

  • Companiile din sectorul alimentar și energetic și-au dublat profiturile în 2022, plătind 257 de miliarde de dolari acționarilor bogați într-un moment în care peste 800 de milioane de oameni sufereau de foame.
  • Doar 4 cenți din fiecare dolar din veniturile fiscale au provenit din impozitele pe avere și jumătate din miliardarii lumii trăiau în țări care nu aplică impozite pe moșteniri, din banii pe care îi dăruiesc copiilor lor.
  • O taxă de până la 5% pe multimilionarii și miliardarii lumii ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global pentru a pune capăt foametei.

Într-o prefață a raportului, ministrul de finanțe al Columbiei, José Antonio Ocampo, afirmă că: „Impozitarea celor mai bogați nu mai este o opțiune – este o necesitate. Inegalitatea globală a explodat și nu există o modalitate mai bună de a combate inegalitatea decât prin redistribuirea bogăției”.