Dușmanii din spitale ne omoară cu zile

foto_medic

Ministrul Sănătăţii anunţă înfiinţarea unui comitet interministerial pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti. Este vorba despre un comitet interministerial pentru combaterea infecţiilor asociate actului medical, pentru că este o problemă foarte gravă, o problemă de care suntem cu toţii responsabili, este de parere Sorina Pintea.

Comitetul va avea sarcini concrete, precise, inclusiv în zona legată de dezinfectanţi. Potrivit statisticilor, nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%.
„Acestea sunt lucruri care trebuie spuse public, pentru că în toate spitalele din această lume există infecţii, există probleme. În Germania există un spital dedicat pacienţilor cu infecţii intraspitaliceşti, un spital de terapie
intensivă care tratează pacienţii cu infecţii intraspitaliceşti. Deci acest lucru se recunoaşte la nivel mondial”, a afirmat ministrul la Antena 3.

Infectiile nosocomiale sunt infectiile pe care un pacient le dobandeste in cursul spitalizarii si tratarii pentru o alta infectie. Infectiile nosocomiale contrar aparentelor nu tin doar de factorul igienic al spitalului. Astazi am intalnit doar romani fericiti: n-au plecat niciodata din spital cu vreo infectie suplimentara.

Foarte mulţi specialişti susţin în continuare că în România infecţiile nosocomiale sunt subraportate. Estimări globale europene din ultimii 10 ani arată că 5,5-7,5% din totalul pacienţilor internaţi contractează astfel de infecţii.