Dupa gripa porcina, Romania se confrunta cu gripa aviara. Fermierii vad o conspiratie pentru a deveni o tara de consum

gripa aviara

Depistat la inceputul acestui an in Polonia, virusul gripei aviare a ajuns destul de repede in Romania fiind identificat in judetul Maramures.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin fermei SC KARIN SRL, din localitatea Seini.

Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor.

Un crescator de pasari din judetul Calarasi crede ca nu intamplator virusul a ajuns deja in Romania:

„Sunt foarte îngrijorat și uitați-vă la o chestie care mie mi se pare suspectă și cred că ar trebui discutată. În urmă cu 1-2 săptămâni au fost declarate focarele în Polonia, la câteva zile Ungaria și imediat România. Dar gripa asta are un traseu stabilit, vine cu trenul și merge din fermă în fermă? E prea ciudat că nu s-a dus în țările de lângă Polonia, a venit direcția România și următoarea victimă va fi Bulgaria. Noi suntem foarte îngrijorați, ne este teamă ca nu cumva să fim o țintă”, a spus Puiu Ilisei pentru AgroIntel