După gerul extrem, vine căldura

După episodul de ninsoare violent de la inceputul anului vin vestile bune. Meteorologii anunta temperaturi crescute de saptamana viitoare. Astfel vom scapa de diminetile în care am avut temperaturi cu minus si vom trece la cele cu plus. Insa, medicii trag un semnal de alarma si transmit recomandari cum sa ne protejam de aceasta perioada de trecere la temperaturi extreme.

Ultima saptamana a fost rece pentru regiunea Moldovei. Si in aceasta dimineata, la Iasi s-au inregistrat -7 grade celsius la ora 7. Șoferii au avut de asteptat dupa ce si-au gasit masinile inghetate. Nu scapam de frig din in zilele ce urmeaza, meteorologii anuntand in aceatsa noapte -8 grade celsius iar joi -5. Abia de vineri cresc temperaturile, iar saptamana viitoare vom avea parte si de 11 grade celsius.

„In zilele urmatoare, in Molodva, valorile termice vor creste treptat si vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada a anului. Centrul va fi variabil iar vantul ca sufa slab si moderat. Pe alocuri, mai ales pe vaile si raurile precum si in depresiuni va fi ceata care in timpul noptilor si al diminetilor va fi asociata cu depunere de chiciură. Temperaturile maxime ale aerului vor varia intre 6 si 11 grade, iar valorile minime se vor incadra intre -8 și -3 grade celsius„, a declarat Ovidiu Machidon – șef serviciu Centru de Meteorologie Regional Iasi.

Pentru aceste treceri extreme de temperaturi, medicii ne recomandă să fim atenți  daca stim ca avem probleme de sanatate.

„Sunt veritabile șocurile termice pentru multi dintre noi. Si sa stiti ca aceasta schimbare brusca si brutala a temperaturii inseamna un stres adaptativ cu numeroase efecte negative. In special asupra pacientilor care apar a fi in grupe de risc precum varstele extreme, sau cei cu afectiuni respiratori, vasculare, neurologice, metabolice sau articulare. Iar particularitatile fizice si psihice individuale influențeaza in mod clar modul in care se realizeaza aceasta adaptare si de aceea unii pot prezenta o simptomatologie poliformă, agravarea sau decomesarea unor afectiuni„, a declarat Tudor Ciuhodaru – medic.

Ieri am avut parte de cea mai friguroasă dimineaţă din această iarnă, minus 23 de grade Celsius la Intorsura Buzăului. De saptamana viitoare insa lucrurile se schimba si vom avea parte de temperaturi de primavara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *