Dupa ce a pierdut Herson, Rusia muta capitala regiunii la Henichesk, un oras de 20.000 locuitori

herson nou

Capitala temporară a regiunii Herson a fost stabilită la Henichesk, unde își au sediul principalele agenții guvernamentale, a declarat sâmbătă un oficial local, Alexander Fomin.

„Astăzi, Henichesk, unde se află toate agențiile guvernamentale cheie, este o capitală administrativă temporară a regiunii Herson”, a declarat acesta.

La 27 februarie, orașul a fost preluat sub controlul forțelor armate ruse. Henichesk este un oraș portuar la Marea Azov, cunoscut pentru stațiunile sale turistice.

Miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat ca trupele rusești să fie retrase de pe malul drept al râului Nipru înapoi pe malul stâng, pe baza unei sugestii a generalului de armată Serghei Surovikin, șeful operațiunii militare rusești din Ucraina.

Surovikin a precizat că trupele rusești au reușit să zădărnicească cu succes atacurile ucrainene și că unul dintre motivele retragerii a fost riscul ca, în cazul în care zonele din aval de Centrala Hidroelectrică Kakhovka ar fi fost inundate, forțele rusești să fie izolate. Potrivit lui Surovikin, toți civilii care au dorit să părăsească zona – peste 115.000 de persoane – au fost relocați de pe malul drept.