Dupa 32 ani de jaf periodic al sistemelor de irigatii, autoritatile organizeaza procesiuni religioase pentru atragerea ploilor

preot cudalbi

In loc sa atraga fonduri pentru crearea unor sisteme de irigitatii, primariile din Romania se ocupa cu organizarea procesiunilor religioase pentru atragerea norilor de ploaie. Guvernul se incurca in proiecte pe hartie in timp ce reteaua construita de Ceausescu a fost furata, distrusa sau dezafectata, in conditiile in care Romania are sapte milioane de hectare situate in zone cu risc de desertificare. Dumnezeu ne-a inzestrat cu rauri si paduri dar Romania si-a batut joc de resursele sale.

Regiunile cele mai expuse la seceta sunt Dobrogea, sudul Moldovei si sudul Campiei Romane. In aceste zone, salvarea solurilor si, implicit, a viitoarelor culturi este in stransa legatura cu prezenta si functionalitatea sistemelor de irigatii. 

Primarul comunei galatene Cudalbi il invoca pe Dumnezeu intr-o postare pe Facebook, sa dea „ploaie să se îndrepte recoltele. Încrezători în purtarea de grijă şi milostivirea lui Dumnezeu, să avem nădejde că El va răspunde rugăciunilor noastre”, a scris edilul pe pagina Primariei.

In urma cu 15 ani, la nivelul judetului Galati, o investitie de un miliard de dolari a fost lasata in paragina si apoi pradata. Lucrarile pentru dezvoltarea sistemului de irigatii pentru 60.000 ha ale Podisului Covurlui au fost stopate in 1990. Construirea barajului de la Suhurlui a inceput in anul 1975 si ar fi trebuit sa cuprinda un lac de acumulare cu o suprafata de 1.000 ha, adanc de 50 de metri, si un baraj de 60.000.000 de metri cubi de pamant, pentru zagazuirea apei aduse de la Dunare.

Pentru caratul pamantului si construirea acestui baraj au fost aduse peste 1.000 de utilaje, dar, cum volumul lucrarilor era foarte mare, pentru caratul pamantului a fost construita si o cale ferata locala. Locomotivele si vagoanele au fost aduse cu trailerele si puse pe sine cu macarale de mare capacitate. Drumurile din zona au fost construite din beton celular, asemenea soselelor strategice, ca sa reziste la traficul greu.

La santier au fost angajati peste 6.000 de sateni din comunele din jur, de la Pechea, Suhurlui, Cuca, Rediu si Baleni, dar au fost adusi si peste o mie de detinuti, pentru care a fost construita o colonie la marginea comunei Pechea. Dupa inchidere, toata organizarea de santier a fost distrusa, ramanand doar dreptunghiurile de beton ale fostelor baraci si cateva constructii parasite.

Barajul a ramas acoperit de buruieni si arbusti, la fel ca traseele conductelor prin care apa trebuia sa plece spre sistemul de irigatii. Au ramas doar cateva conducte de mare diametru, prin care s-ar putea plimba un om, care s-au dovedit prea mari si prea grele pentru a fi taiate si carate, apoi, cu caruta. Celelalte tevi, mai mici, au fost dezgropate, taiate, furate si duse la fier vechi, impreuna cu piesele unor utilaje si calea ferata.

Râul Putna a secat la Garoafa, în judeţul Vrancea, iar puțina apa care mai curge este folosită pentru irigații. O speranță vine de la Ministerul Agriculturii, care a anunțat că are in plan reabilitarea unui nou sector din Canalul Siret-Bărăgan, dar problema este că pot trece și 3 ani pana sa curgă apa pe canal.

„S-a intervenit in râul Putna pentru introducerea apei pe canalele de irigat. Daca nu ploua, ultima speranta ramane Putna, cat va mai avea apa si ea….Tragem nadejde ca Dumnezeu ne iubeste”, pomenea Primaria Garoafa in urma cu cateva zile.

Aceeasi nadejde o au si locuitorii din comuna ieseana Coarnele Caprei. Oamenii nu mai au apa in fantani, sa adape animalele si nici pentru culturi. Se roaga la Dumnezeu, tot prin procesiuni religioase, ca in autoritati nu au incredere.

Cum statul pare incapabil sa refaca sistemul de irigatii, iar autoritatile locale au tolerat jaful in toti acestia ani, minunea nu poate veni decat la Dumnezeu. Romania se intoarce in epoca medievala, desi a avut toate resursele sa o duca bine!