Dumitru Oprea:”A venit momentul ca sacrificiile Moldovei să fie răsplătite!”

Absolvenți pe piața muncii

S-au împlinit 161 de ani de la realizarea Unirii celor două Principate, Moldova și Țara Românească, o unire căutată mult timp și care o prevestea pe cea Mare, din 1918. Azi nu putem decât să îi dăm dreptate lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite, când spunea că „Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp“. Fără voința politică a țării, manifestată de oameni precum Mihail Kogălniceanu, astăzi nu am fi unde suntem, cu tot prețul pe care l-a impus alegerea acestui drum.Pentru Moldova, aceasta a însemnat multe sacrificii, decăzând în timp atunci când centrul țării a devenit București. De-a lungul timpului, Bucureștiul a uitat de regiunea noastră. În așa măsură, încât a intrat în vocabularul uzual o greșeală groaznică: faptul că actul de la 24 ianuarie 1859 este denumit „Mica Unire“. În realitate, este vorba despre Unire, singura unire de până în acel moment. O unire pentru care, cum spuneam, toată zona noastră a sacrificat foarte multe, pierzându-și din importanță, din prestigiu, din populație. În continuare sunt valabile cuvintele lui Alexandru Ioan Cuza, nici astăzi nu am primit organizarea ce o așteptăm de atât de mult timp!

Acum însă, la 161 de ani, a sosit clipa ca aceste sacrificii să fie răsplătite! A sosit clipa împlinirii tuturor promisiunilor încălcate. Putem să facem trimitere la exemplul celor ce au realizat Unirea, care au căutat ca resursele țării și bogăția ei să se distribuie tuturor. Ca și atunci, trăim o vreme în care suntem stăpâniți de ideea de reformă, pe care noi, liberalii, ne propunem să o realizăm în România.

Iar o parte foarte importantă a ei este de recuperare în domeniile în care Moldova a fost lăsată în urmă. Sunt decalaje care ne afectează și pe care le dorim anulate în cel mai scurt timp posibil. PNL își dorește și contribuie la dezvoltarea Moldovei, punând umărul, din postura de guvern, la sprijinul economic pe care îl primește regiunea. Iar proiectul autostrăzii A8 are un nume de care trebuie să ne aducem aminte astăzi: Autostrada Unirii. Este mai mult decât limpede de cât de necesară este construcția sa, pe care liberalii o vor începe cât se poate de repede.

Străzile, șoselele, șoselele de centură, autostrăzile sunt cele care vor da un mare impuls economic întregii Moldove, deschizându-i posibilități. Liberalii consideră că este timpul ca Moldova, după marele sacrificiu făcut, să le și primească!


Prof. univ. dr. Dumitru OPREADeputat PNL de Iași

alt

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!