Dumitru Oprea: SUA-România, o prietenie care trebuie să continue

Dumitru Oprea

Absolvenții pe piața muncii

Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii trebuie să continue indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA. România a căpătat, în contextul modificărilor geopolitice de la nivel mondial din ultimii ani, o poziţie cu adevărat geostrategică în Europa.

Țara noastră formează graniţa de Est pentru Uniunea Europeană şi pentru NATO, iar acest lucru vine la pachet cu o responsabilitate majoră.Pe de o parte, România are aproape un regim politic care nu s-a împăcat cu ideea că nu mai are influenţa de altă dată în acest spaţiu. Rusia reprezintă, din acest punct de vedere, o ameninţare, nu atât militară (căci umbrela NATO ne protejează), cât mai ales cibernetică şi economică.România este aproape de state cu regimuri autoritare, care ar dori să impună Europei un alt sistem de valori şi care pun permanent presiune pe democraţia Occidentului şi, implicit, pe firava democraţie românească.

Securitatea oferită de Washington este de netăgăduit şi reprezintă unul dintre cele mai mari câştiguri obţinute de România în ultimii 30 de ani.În octombrie, guvernul de la Bucureşti semna acordul bilateral cu SUA de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acordul oferă o garanţie suplimentară a angajamentului Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva intervenţiilor unor forţe străine şi să îşi păstreze integritatea graniţelor.

Statele Unite au ajutat România să amplaseze prima dintre cele 7 baterii de rachete Patriot. Sisteme de rachete HIMARS, sisteme de apărare de coastă, avioane de luptă, elicoptere, alte sisteme şi echipamente de apărare, şi, cel mai important, personal militar american suplimentar în curs de dislocare către România.Ambasadorul SUA la Bucureşti a declarat, tot în octombrie, că Statele Unite recunosc importanţa României, un aliat loial, în regiunea Mării Negre şi a Flancului Estic al Europei. Războiul cibernetic este noul tip de conflict al modernităţii. Luptele nu se mai duc cu arme, cât mai ales pe cale electronică. România are nevoie să îşi întărească apărarea spaţiului cibernetic, fiindcă atacurile cibernetice pot fi devastatoare şi pot provoca daune de miliarde de dolari.

Parteneriatul strategic cu SUA are însă beneficii dincolo de chestiunile de apărare. Rezervele României de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate, iar anul viitor va începe exploatarea lor cu o companie româno-americană. De asemenea, prin acordul semnat la Washington în octombrie, România va beneficia de 8 miliarde de dolari pentru retehnologizarea şi dezvoltarea reactoarelor de la Cernavodă. SUA au anunţat deja că vor sprijini realizarea unei autostrăzi şi o cale ferată care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, o stimulare majoră a economiei României, a Poloniei şi a întregii regiuni din Europa de Est.Aşadar, guvernul de la Bucureşti trebuie să menţină o relaţie foarte bună cu SUA!