Dumitru Oprea: Şi România vrea să fie respectată!

Dumitru_Oprea

Radiografia politică a începutului de an

Alegerile parlamentare din 6 decembrie au fost marcate de cea mai mică prezenţă la vot din istoria post-decembristă a României. Pandemia de coronavirus şi teama multor români de a se îmbolnăvi sunt două dintre cauzele dezinteresului faţă de participarea la vot.

Dar adevărul este că prezenţa scăzută este eşecul major al clasei politice în câştigarea încrederii alegătorilor.A fost un an politic complicat, în care guvernul PNL a menţinut România în echilibru economic, iar pandemia a fost ţinută sub control mai bine decât în ţări cu sisteme de sănătate performante. Să nu uităm că PSD a lăsat, după trei ani de guvernare, datorii uriaşe, prin risipirea banilor publici, şi prin neachiziţionarea de echipamente de protecţie şi aparatură medicală.Rezultatul alegerilor ne arată că urmează patru ani complicaţi. PSD, partidul care i-a scos pe oameni în stradă, pe frig, şi care a aruncat în ei cu gaze, a obţinut un scor bun la alegerile parlamentare şi va şicana viitoarea coaliţie de guvernare până la a încerca blocarea unor legi organice importante.PNL şi USR PLUS au obligaţia ca, în perioada următoare, să lase orgoliile deoparte şi să pună în aplicare reformele de care România are nevoie urgentă pentru a recupera decalajul faţă de restul statelor UE.

Moldova este singura regiune fără o infrastructură rutieră modernă, ceea ce împiedică o dezvoltare economică reală. Moldova nu mai poate fi ignorată, iar proiecte pentru aceasta trebuie puse în aplicare cât mai repede în anii următori.PNL şi USR PLUS trebuie să repare tot ce a stricat PSD în cei 7 ani cât a controlat puterea în România. Se impune rapid reforma sistemului de sănătate. Pandemia ne-a confirmat cât de şubred este şi a semnalizat, practic, unde trebuie intervenit. Se impune numaidecât reforma sistemului de educaţie. Cursurile online, aşa cum au fost introduse în primele luni de criză, sunt doar o soluţie de urgenţă. Ele trebuie mult îmbunătăţite şi este necesară jalonarea direcţiilor spre care să se îndrepte şcoala românească.E mult de muncă şi cea mai mare greşeală ar fi să ne pierdem în scandaluri politice inutile. Trebuie să se acţioneze înţelept pentru toţi românii. Aşteptările lor de zeci de ani trebuie să fie onorate!