Dumitru Oprea: Școala evoluează odată cu tehnologiile

Dumitru_Oprea

Începe bătălia pentru prezidențiale

Pandemia de coronavirus a schimbat modul cum se desfăşoară şcoala în România, obligându-ne să ne adaptăm în mare viteză la noul sistem de predare şi de învăţare online.Au fost multe voci care s-au opus acestui sistem, care s-au opus inclusiv sistemului hibrid, cu o parte din actul educaţional desfăşurat în sălile de curs, iar cealaltă parte de la distanţă, prin intermediul computerului.

Acest din urmă model, care multora dintre noi, cadre didactice, părinţi, elevi sau studenţi, li se pare dificil, este implementat de ani de zile în marile instituţii de învăţământ ale lumii.Pandemia ne-a prins în plin proces educaţional.

Am avut, şi în starea de urgenţă, serii cu 200 de studenţi cu care am lucrat. Dar nu au fost studenţi care să spună că nu au tabletă, că nu au curent sau internet.

Ȋn urmă cu 20 de ani, am constatat că universităţile americane din Ivy League, cele de top din Marea Britanie şi din Australia foloseau deja un sistem hibrid de predare, şcoala tradiţională cu şcoala de la distanţă, online.Acum, în plină digitalizare planetară, suntem obligaţi să îi prindem din urmă, suntem obligaţi să recuperăm decalajul tehnologic faţă de sistemele lor educaţionale moderne.Școala nu va mai fi ca pe alte vremuri, ci ea trebuie să evolueze către interactivitate, către tehnologie, către învăţare cu ajutorul şi prin intermediul internetului.

Cadrele didactice ale prezentului sunt obligate să aibă competenţe digitale, trebuie să ştie să folosească platforme multiple de predare, dar este important ca primul pas trebuie neapărat să fie făcut.Mare parte dintre elevi şi studenţi sunt deja avansaţi în ceea ce priveşte adaptarea la nou. Ceea ce, într-o oarecare măsură, e firesc.Dar vremea lamentaţiei a trecut, din punctul nostru de vedere.

A venit momentul ca noi toţi să ne implicăm în direcţia pe care învăţământul occidental se află de mult timp.Pentru sistemul românesc de învăţământ, lecţia este una singură: adaptarea la noile tehnologii trebuie să fie permanentă. Înveţi toată viaţa, indiferent de care parte a catedrei te-ai afla.