Dumitru Oprea: “PSD-ALDE, în luptă deschisă cu şcoala românească”

foto_Dumitru_Oprea_2

Ultimele noutăți din administrație și politică

Decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a diminua drastic numărul de locuri alocate celor mai vechi și prestigioase universități românești seamănă cu emiterea unei Ordonanţe 13 în domeniul învăţământului superior din România. Asta crede deputatul PNL Dumitru Oprea despre modul in care au fost repartizate locurile catre universitatile din tara.

Este scandal după repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019. Mai multe cadre didactice din tara acuza faptul ca Guvernul a taiat fara nici o justificare din numărul de locuri alocate pentru admiterea la facultate, la master sau la doctorat, afectand astfel situatia financiara a multor universitati din tara.

“Victime ale „redesenării“ din pix a locurilor bugetate pentru programele de licenţă, master şi doctorat au căzut universitățile din Consorția Universitaria, care întăreşte faptul că răfuiala ministrului este cu toate instituţiile de învăţământ superior cu tradiţie care fac performanţă în România.
Ministerul Educaţiei acuză universităţile de tradiţie din România că nu se concentrează pe domenii prioritare pentru Uniunea Europeană, majoritatea ţinând de cercetarea de avangardă. O asemenea critică eludează un adevăr dureros: majoritatea absolvenţilor care intră în tărâmul cercetării în domeniile tehnice părăsesc ţara imediat după terminarea studiilor în lipsa oportunităţilor oferite de România.

Finanţarea cercetării continuă să fie realizată de la bugetul de stat cu sume ridicole în raport cu nevoile şicerinţele exprimate în documentele Uniunii Europene. În plus, universităţile de elită nu pot fi tratate ca nişte „buticuri“ care îşi schimbă de la un an la altul programele de studii, în funcţie de toanele ministrului care ajunge să ocupe portofoliul Educaţiei. Or, acţiunile domnului Popa nu seamănă cu o invitaţie la dialog, ci cu o execuţie”, a transmis prin intermediul unui comunicat de presa prof. univ. dr. Dumitru OPREA, Deputat PNL.