Dumitru Oprea: Poluarea trebuie să fie preocuparea tuturor!

Dumitru Oprea

Școala în pandemie

S-a răcit vremea şi din nou poluarea a început să fie resimţită mai puternic în marile oraşe. Se discută mult despre acest subiect în România, dar se face mult prea puţin pentru a îmbunătăţi calitatea aerului şi, implicit, pentru a îmbunătăţi starea noastră de sănătate.

Poluarea şi combaterea acesteia se află de mulţi ani printre preocupările mele.Întâi, prin exemplul personal. Când sunt la Parlament, în Bucureşti, nu mă deplasez cu mijloacele de transport ale Camerei Deputaţilor, ci doar cu transportul public. Am un abonament printr-un card „ACTIV”, cumpărat de mine, pe toate cursele rapide şi, pe acelaşi card, am un portmoneu electronic pentru toate celelalte mijloace de transport în comun.Apoi, prin activitatea mea de parlamentar.

Încă din 2017 am semnalat faptul că Guvernul PSD-ALDE, deşi şi-a asumat prin programul de guvernare acţiuni privind calitatea mediului din România, nu a făcut nimic în această direcţie. Comisia Europeană trimisese o nouă scrisoare cu privire la deficienţele semnificative legate de monitorizarea poluării aerului. În document se arată şi faptul că poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând peste 25.000 de decese premature pe an în ţara noastră.Am solicitat atunci ministrului Mediului să prezinte stadiul implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului, precum şi detalii privind suprafeţele împădurite în imediata vecinătate a marilor aglomerări urbane, ca măsură de reducere a emisiilor de noxe din atmosferă.

Trei ani mai târziu, am atras atenţia că România avea obligaţia, la solicitarea Comisiei Europene, ca, pe lângă unele măsuri privind poluarea aerului, să închidă, etanşeze şi să restaureze, din punct de vedere ecologic, 48 de depozite neconforme de deşeuri.Evident, din păcate, lucrurile s-au mişcat foarte greu. Până anul acesta, doar 20 au fost închise definitiv, motiv pentru care CE a adresat o scrisoare de punere în întârziere, ţara noastră riscând plata unor amenzi consistente. L-am interpelat, în luna mai, pe ministrul Mediului, cu privire la măsurile privind depozitele neconforme de deşeuri.Pandemia de COVID-19 a făcut şi mai evidente riscurile pentru sănătate aduse de poluare.

În octombrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii arăta că noul coronavirus pare să afecteze mai mult sănătatea oamenilor din marile oraşe, expuşi ani de-a rândul poluării. Locuitorii din marile aglomerări urbane sunt mai susceptibili să contracteze boli, şi nu doar respiratorii, fapt ce necesită „o reorganizare“ urgentă a acestor oraşe din punct de vedere al traficului rutier.La începutul acestei luni am acţionat în sensul discutat de OMS şi am cerut autorităţilor din România informaţii despre posibilitatea dezvoltării unor aplicaţii inteligente prin care să se poată controla eficient măsura de decalare a programului de lucru, astfel încât angajaţii să se poată deplasa la serviciu cu transportul public în siguranţă, limitând astfel răspândirea noului coronavirus, reducând traficul şi implicit poluarea.