Dumitru OPREA: „Pe când turiștii se vor bucura de condiții civilizate pe litoralul românesc?”

foto_Dumitru_Oprea

Absolvenți pe piața muncii

Tot mai mulți turiști români au ales, în ultima perioadă, să își petreacă vacanțele în străinătate, datorită calității serviciilor și prețurilor mai mici. Totuși, în acest an, numărul turiștilor români pare să fi crescut, probabil ca urmare a acordării voucherelor de vacanță.

Dar, ca și acum 10, 20 sau 30 de ani,turiștii au avut parte, în cele mai multe cazuri, de personal necalificatla recepții și restaurante, de servicii de o slabă calitate, de mizerie etc.

Nici plajele nu s-au schimbat prea mult, așa încât poți auzi cum răsună, la fiecare 5 minute, reclamele privind „porumbelu’“…, „kurtoshelu’“ și alte asemenea meniuri ambulante. Este de fapt modelul de afacere autohton, rămas neschimbat, prin care comercianții te calcă pe plajăsă-ți vândă orice, evident fără bon fiscal,fără garanția siguranței alimentare.

În acest context, vă rugăm, domnule ministru al Turismului să ne răspundeți la câteva întrebări:

  1. Când vom avea parte de un turism civilizat pe litoralul românesc, în care să putem asculta, spre exemplu, valurile mării, în locul țipetelor stridente ale comercianților?
  2. Cine și la ce termen face reevaluarea unităților de cazare, având în vedere că multe dintre acestea nu mai respectă de mult clasificarea inițială?
  3. Ministerul turismului are o strategie privind (re)clasificarea corespunzătoare a unităților de cazare din România și retragerea autorizațiilor pentru unitățile care nu respectă criteriile legale?
  4. Ce măsuri aveți în vedere pentru formarea/specializare/calificarea personalului din turism?