Dumitru OPREA: „Patologia cardiovasculară poate deveni o problemă de sănătate publică”

Young male psysician with patient measuring blood pressure

Young male psysician with patient measuring blood pressure

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Sănătăţii informații privind măsurile pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare în condiţii de siguranţă.
„În timp ce majoritatea discuțiilor sunt în jurul pandemiei coronavirus, mai mulți medici atrag atenția asupra unei alte potențiale probleme de sănătate publică.
Atât în țara noastră, cât și în alte țări, medicii au semnalat că rata internărilor a scăzut substanțial în această perioada, cu până la 30-40%, fapt ce ar putea avea consecințe grave în
cazul persoanelor cu boli cardiovasculare cronice. Acest fenomen a apărut pe fondul fricii generate de coronavirus. Astfel, mulți pacienți nu se mai prezintă la medic pentru control sau spitalizare, nici pentru afecțiuni ce le pot pune viața în pericol”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Sănătăţii clarificări privind situaţia pacienţilor cronici, cu scheme de tratament, care să poată fi consultaţi on-line de medicul de familie sau medicul curant, inclusiv pentru a obţine reţetele şi prescripţiile medicale specifice. De asemenea, este important de știut dacă se vor desfășura campanii de informare în legătură cu simptomele ce nu trebuie ignorate şi care necesită prezentarea de urgenţă la medic.

Birou Parlamentar Dumitru OPREA

alt