Dumitru Oprea: „Cât de transparent sunt alocate subvențiile pentru angajarea șomerilor? „

foto_Oprea

Priorități pentru ieșeni

Deputatul PNL Dumitru Oprea a adresat Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale o solicitare privind transparentizarea procesului de acordare a subvenţiilor pentru angajarea de şomeri şi ce măsuri se vor lua în acest caz.„La începutul lunii ianuarie ați declarat că veți dispune centralizarea și publicarea listei subvențiilor pentru angajarea șomerilor din toată țara. Astfel, pe 10.01.2020, a fost făcută publică, de către ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă), lista angajatorilor beneficiari de subvenții în perioada 01.01.2019-31.12.2019, conform prevederilor legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Din această situație rezultă că au fost cazuri când unii angajatori au avut de așteptat zeci sau chiar sute de zile de la data înregistrării cererii până la data aprobării subvenției. Alteori, cererea a fost soluționată în doar câteva zile sau chiar în aceeași zi. De asemenea, se poate observa că sunt firme care au depus frecvent astfel de cereri și au primit subvențiile solicitate. Pe de altă parte, există și angajatori care susțin că nu au reușit să obțină acest tip de subvenții.

Mai mult, la începutul anului, unele AJOFM-uri anunțau că pentru anul 2020 nu ar fi alocate în buget sume pentru aceste subvenții”, a arătat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Muncii informaţii despre acordarea subvenţiilor în 2020, din ce fonduri şi de la ce dată vor putea fi solicitate acestea. 

Birou Parlamentar Dumitru OPREA

alt