Dumitru Oprea: Aplicaţiile SMART pot salva vieţi omeneşti

Dumitru Oprea

Răbufnirea post – pandemie

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat ministrului Sănătăţii informaţii privind modul în care se comunică numărul de paturi disponibile din secţiile de terapie intensivă.

„Ani la rând, PSD a făcut tot felul de declaraţii despre reformarea sistemului medical din România, viziunea principală a programului de guvernare PSD în domeniul sănătăţii fiind construită, doar declarativ, în jurul cetăţeanului (pacientului).Mai mult, una dintre măsurile din programul de guvernare al ultimului Executiv PSD prevedea dezvoltarea unui sistem informatic integrat în sistemul de sănătate publică, ca suport pentru sistemul informaţional, care să permită interoperabilitatea aplicaţiilor informatice existente şi viitoare, pe baza unei arhitecturi integratoare, în vederea utilizării eficiente a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate şi managementul sistemului.

Recent, la Timişoara, au murit 6 pacienţi înainte să fie transferaţi la ATI, dintr-un motiv greu de imaginat: comunicarea defectuoasă dintre spitale. În timp ce medicii unui spital semnalau că nu mai au locuri la terapie intensivă, alţii încercau să caute soluţii pentru a transporta pacienţii în spitale din alte localităţi. Inclusiv preşedintele Iohannis a declarat că, în realitate, ar fi fost locuri chiar în Timişoara, doar că unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut ministrului Sănătăţii posibilităţile de a dezvolta o aplicaţie de tip SMART care să permită alocarea optimă şi în timp real a paturilor ATI, a medicamentelor şi a altor resurse necesare transportului şi tratării pacienţilor.