Dumitru Oprea: Alfabetizarea educaţiei online, indiferent de vârstă!

Dumitru_Oprea

Începe bătălia pentru prezidențiale

Omenirea s-a adaptat la tehnologiile evoluţioniste încă de la începuturile existenţei sale, fie că vorbim astăzi despre banala roată sau despre când s-a făcut trecerea de la lumânări la becul electric.

Adaptarea este permanentă, dar aproape niciodată nu este uşoară. Îmi amintesc că atunci când eram elev, pixul reprezenta ceva spectaculos. Noi aveam doar o peniţă boantă, fără toc. Făceam cerneala din cenuşă şi nu era tocmai cel mai curat mod de a scrie, mai ales că nici hârtia nu era de calitate. Când o colegă a venit la şcoală cu un pix, am fost fascinat.

Aşa cum eram eu atunci, începător în ceea ce priveşte tehnologia pixului, aşa sunt acum copiii când vine vorba de învăţământul online.Sunt convins că se vor face paşi şi mai departe, până la realitatea virtuală şi cea augmentată, până acolo încât sala de clasă să fie reprodusă virtual, iar învăţământul să se bazeze exclusiv pe noile tehnologii.

Copiii sunt mai „digitalizaţi” decât părinţii şi bunicii lor, o spun cu toată responsabilitatea. Iniţierea în analiză şi programare, dar şi utilizarea tehnologiilor informaţionale trebuie să fie începute chiar de la grădiniţă, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în SUA.Repet, copiii noştri nu au probleme, ci au sistemele în care ei trăiesc. Modul cum este organizat sistemul de educaţie, cum sunt selectaţi dascălii şi cum se implică aceştia în procesul de învăţare sunt principalele cauze ale degradării educaţiei în România.

Astăzi, copiii nu sunt învăţaţi în aşa fel încât să aibă rezultate mai bune. Dar potenţial există, elevii sunt ca nişte depozite, iar cadrele didactice şi părinţii lor au datoria să le umple cu cunoştinţe. Pe care să le aranjeze corect. Sistemul trebuie să se schimbe rapid, pentru că România a pierdut deja mai multe trenuri.

Școala românească trebuie să se acomodeze cu ideea că a venit vremea unor schimbări radicale. Este pentru binele copiilor noştri ca şi părinţii, şi bunicii lor să înveţe noile tehnologii online de educaţie.