Dublă ceremonie la Casa Muzeelor privind Pogromul de la Iași

Sharing is caring!

Astazi a avut loc o dubla ceremonie la Caza Muzeelor din Iasi. Comemorarea victimelor Pogromului si inaugurarea muzeului dedicat lor. Dupa reconsolidare, Muzeul Teatrului Evreiesc si Muzeul Pogromului sunt primele sectii deschise la Casa Muzeelor, fosta Chestura, din strada Vasile Alecsandri.

“Astazi, fosta chestura are o noua identitate, Caza Muzeelor. Casa istoriei si a culturii fara granite. Loc in care trecutul va fi rememorat si din nou cultura noastra se va impleti si cu cea a poporului evreu, formand istoria veacurilor viitoare.”, a declarat Maricel Popa, presedinte CJ Iasi.

Pogromul de la Iasi a fost cel mai mare masacru impotriva evreilor de pe teritoriul Romaniei. La ceremonie a fost prezent si un supravietuitor al “Trenurilor mortii”.

“Iata ca acum ne aflam in acea casa nenorocita de acum 79 de ani, transformata intr-un muzeu. Aceasta idee mareata va ramana asa cum a ramas in istoria acestei institutii ce s-a intamplat in urma cu 71 de ani, am idee ca se va ramane in istorie ca ea a fost transformata In Casa Muzeelor.”, a declarat Iancu Zuckerman, supravietuitor.

Peste 13.000 de evrei au fost victimele masacrului de la Iasi. Astazi 150 de persoane au participat la dubla ceremonie, comemorarea a victimelor Pogromului si inaugurarea muzeului dedicat lor, din cadrul Casei Muzeelor.

shares