DSP Iași nu are destule mașini pentru suspecții Covid

ambulanta

Apel disperat al Directiei de Sanatate Publica Iasi. Inspectorii DSP nu au destule masini si nici soferi cu care sa mearga sa recolteze probe de la domiciliul suspectilor de COVID. In acest moment institutia dispune de 4 masini, iar pentru a atinge necesarul de autoturisme, numarul acestora ar trebui dublat. Directorul DSP a precizat ca exista suficient personal medical, insa lipseste suportul logistic.

Implicarea medicilor de familie in identificarea si adoptarea de masuri pentru limitarea raspandirii infectiei a dus la o crestere a numarului de solicitari pentru testare PCR. S-a atins si cifra de 130 testari pe zi iar din aceasta cauza Serviciul de Ambulanta Judetean este suprasolicitat.

Nicolai Pralea- purtator de cuvant SAJ Iasi

 Pe data de 23 noiembrie au fost 175 de cereri de recoltare prin sistemul CAPESARO. Din păcate, echipajele noastre sunt epuizate, obosite, reuşim foarte greu să facem faţă asistenţei medicale de urgenţă prin care noi prin compartimentul de urgenţă o acordăm cetăţenilor, cât şi compartimentul de transport. În medie, trei echipaje medicale pentru recoltare, testare, pe tură. Din păcate, la numărul de 175 de cereri echipajele nu puteau face faţă la mai mult de 80-90 de testări în acea zi, în funcţie de locaţie, de trafic. Plus că echipajele, după 10 recoltări vin la decontaminare. E o procedură care la fel durează. Am solicitat sprijinul autorităţilor pentru a creşte capacitatea de recoltare întrucât nu facem faţă.

Daca luna trecuta erau in medie intre 30 si 50 de teste pe zi, acum cererea de testarea a crescut cu peste 70%. Iesenii aflati in izolare solicita efectuarea testelor. Acestora li se adauga medicii de familie atunci când pacienţii de pe lista lor declară că au simptomatologie în urma unei anamneze pe care medicul de familie o face şi pe baza istoricului medical al fiecaruia.

Vasile Cepoi- director DSP Iasi

De dimineaţă şi până acum sunt peste 60 de solicitări. Ambulanţa nu face faţă să facă aceste recoltări şi atunci am considerat că este necesar să venim în sprijinul lor solicitând la instituţii, la ONG-uri care pot să ne sprijine cu maşini cu şoferi care să transporte asistenţii de medicină şcolară care sunt detaşaţi la noi acum să meargă în teren să recolteze.

Reprentantii DSP spun ca soferii se tem sa mearga in aceste misiuni crezand ca se pot infecta. Acesta da asigurari ca riscul de contaminare este 0, in conditiile in care asistentul se dezechipeaza de combinezon, masti si manusi la iesirea din locuinta in care a facut recoltarea.

Vasile Cepoi- director DSP Iasi

Pana acum am fost ajutati de CJ, cu doua masini, de fapt una de la CJ si una de la DGASPC, si de ISU cu alte doua ambulante. Avem promisiuni de la fabrica de Antibiotice, mai avem promisiuni de la Inspectoratul Scolar.

Serviciul Voluntar de Ambulanta a pus la dispozitie zilnic cate 5 masini cu soferi voluntari fiind primul care a raspuns pozitiv la apelul DSP.

Marius Benchea-  director Serviciul Voluntar de Ambulanta

În momentul de faţă cele 5 echipaje sunt disponibile. Urmează ca în următoarele zile, cel mult două săptămâni, să punem la dispoziţie încă 5 echipaje. Acest lucru variază şi în funcţie dacă echipajele noastre sunt solicitate şi la patrulă sanitară în localităţile grav afectate de covid.

Prin suplimentarea numarului de masini capacitatea de testare ar creste considerabil. Maximum de teste declarate de catre laboratoare este de 3.000 pe zi. Reprezentanii DSP spun ca in acest moment se fac in medie 2.100-2.200 de teste pe zi.