DSP Iasi a inchis ancheta epidemiologica si a stabilit existenta unui focar de gastroenterocolita in cazul elevilor de la Strunga

Ancheta de la Strunga a stabilit existența unui focar de gastroenterocolită și DSP Iași declară ancheta epidemiologică închisă.

Starea de sănătate a elevilor este foarte bună, aceștia fiind externați din data de 09 iunie 2024. În data de 07.06.2024, inspectorii din cadrul SCSP DSP laşi s-au deplasat în două locații, la Şcoala Gimnazială Strunga şi la firma de catering.

In cadrul acţiunii de control la unitatea de alimentație publică s-a recoltat 7 probe alimentare reprezentând mâncare gătită şi servită în data de 06.06.2024, o probă de apă de reţea din blocul alimentar, 3 probe de exudat nazal de la personalul prezent şi 10 teste de sanitație de pe suprafețele de lucru, mâini şi echipament de lucru. La Şcoala Gimnazială Strunga a fost recoltată şi o probă de apă din rețeaua scolii, 1 exudat nazal de la personalul desemnat pentru servirea mesei şi 1 sandwich reprezentând probă alimentară din data de 06.06.2024.
Rezultate:

 • cele 2 probe de apă recoltate şi analizate sunt corespunzătoare din punct de vedere chimic şi microbiologic.
 • din cele 4 probe de exudat nazal 3 sunt corespunzătoare şi 1 necorespunzătoare.
 • 3 probe coprocultură corespunzătoare.
 • din cele 8 probe microbiologie aliment, 3 sunt corespunzătoare şi 5 necorespunzătoare.
 • din 10 probe efectuate pentru controlul normelor de igienă (teste de sanitaţie), 7 sunt corespunzătoare, 3 necorespunzătoare.
  Măsuri:
 • au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale conform HG 857/2011.
  Concluzii:
  Având în vedere că din probele recoltate de la pacienți nu a fost izolat niciun germene patogen, se infirmă diagnosticul de toxiinfecţie alimentară şi evenimentul se clasifică Focar de gastroenterocolită acută si se declară închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *